На 1-ви юли 2022 г. парламентарната група на Възраждане“ внесе

...
На 1-ви юли 2022 г. парламентарната група на Възраждане“ внесе
Коментари Харесай

Възраждане: Председателят на Народното събрание нарушава приетия правилник за дейността му

На 1-ви юли 2022 година парламентарната група на „ Възраждане “ внесе в деловодството на Народното събрание предложение за анулация на решението за повдигане на ветото, с което страната ни дава единодушие Република Северна Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз.

Предложението е заведено с входящ номер 47-254 – 02-83 от 1-ви юли 2022 година и се основава на чл.86, ал.1 от Конституцията на Република България и съгласно член 47 ал.8 от „ Правилника за организацията и активността на Народното събрание “ (ПОДНС) трябваше да е наложителна т.1 от дневния ред за интервала 06.07- 08.07.2022 година, според ротацията на парламентарните групи.

Причината за импортирания план на решение от парламентарната група на „ Възраждане “ е смяната в изискванията, при които бе признато да бъде вдигнато ветото на Република Северна Македония от българския парламент и в допълнение въведените по-късно промени, които френското председателство на Съвета на Европейския съюз е предложило на Република Северна Македония.

Реално българското Народно заседание е приело решение на едни условия, а Република Франция след това е предложила ревизирани условия на Република Северна Македония, с които българското Народно заседание на процедура не се е съгласило.

Приетото решение от 47-то Народно заседание провокира необятен публичен отзив и не сплоти българската общност, а в противен случай, още повече я разедини. Именно поради това считаме, че към този момент признатото решение на Народното събрание, което „ Възраждане “ гласоподава с срещу, следва да бъде анулирано заради две аргументи – противоречие на българския народ с взетото от народните представители решение и настъпили промени в него от страна на Република Франция и Съвета на Европейския съюз.

Въпреки внасянето на предлагането за преразглеждане и анулация на решението за повдигане на ветото за Република Северна Македония, което е направено в сходство с нормите на ПОДНС, и следваше да бъде първа наложителна точка от дневния ред, през днешния ден то не беше прегледано.

На обичайно провеждащият се всяка сряда „ Председателски съвет “, в който вземат участие ръководителите на всички парламентарни групи, предлагането на „ Възраждане “ въобще не беше прегледано, тъй като съгласно ръководителя на Народното събрание от „ Продължаваме промяната “ – Мирослав Иванов то въобще не е внасяно, макар че е качено на уеб страницата на Народното събрание още с внасянето му на 1-ви юли 2022 година

В следствие в пленарна зала планът за дневен ред беше сменен в последния миг и тази точка, несъмнено, не откри място в него.

Това за следващ път е възпрепятстване на активността на парламентарната група на „ Възраждане “ в жестоко нарушаване на ПОДНС, който е признат при започване на активността на Народното събрание. По този метод в нарушаване на Изборния кодекс гласоподавателите на „ Възраждане “ са лишени от посланичество в Народното събрание, а всички български жители, несъгласни с повдигането на ветото над Република Северна Македония, са лишени от правото да бъде показана позицията им.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР