На 1 септември започва църковната Нова година. На този ден

...
На 1 септември започва църковната Нова година. На този ден
Коментари Харесай

Църквата отбелязва Симеоновден

На 1 септември стартира църковната Нова година. На този ден Българската православна черква отбелязва Симеоновден. Празникът е в чест на св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта.

Преподобният Симеон е роден през 357 година в Мала Азия. Той бил преклонен и мил християнин. За да се отдели от хорската суетност си построил каменна кула, висока 40 лакти. Живял в тясна килия на върха й и по тази причина бил наименуван Стълпник. Починал на 103-годишна възраст.

С празника стартират есенната оран и стопанската нова година. На този ден нормално стартира бруленето и събирането на орехите.

Нищо не се дава назаем на този ден и нищо не се изнася от къщата, тъй като по този начин ще се изнесе плодородието.

Не се кладе огън, до момента в който не се върне орачът, с цел да се предпазят посевите от пожари. Жените не перат и не простират, с цел да не са празни класовете. Забранена е и всякаква домашна работа, обвързвана с вълна, с цел да не атакуват вълци стадата.

Празникът е прочут и с обичая полазване (Летен полазник) - всички в къщата наблюдават за първия влезнал в къщата - в случай че е богат, значи реколтата ще бъде добра.

В Западна България се смята, че в случай че на Симеоновден е слънчево и топло, такова ще е времето и през януари идната година. В Пиринско се гадае каква ще е зимата.

Имен ден честват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР