На 1 октомври традиционно се отбелязва Световния ден на кафето.

...
На 1 октомври традиционно се отбелязва Световния ден на кафето.
Коментари Харесай

8 любопитни факта за кафето в 8-мия Световен ден на кафето

На 1 октомври обичайно се отбелязва Световния ден на кафето. В този ден се признават напъните на милиони хора по целия свят от производители, фермери, технолози, притежатели на кафенета и други, които поставят ежедневни старания, с цел да основат и сервират кафето в подобаваща за консумация форма. За първи път празникът се празнува през 2015 година в Милано, откакто денят е определен от Международната организация за кафето.

В осмия подред Световен ден на кафето, споделяме няколко забавни обстоятелството, които да обогатят насладата от празничната чаша ободряваща напитка.

1. За първи път ободряващия резултат на кафето „ откриват " етиопските кози

Легендата за откриването на ободряващите свойства на кафето споделя, че през 800 година сл. Хр. етиопски козари забелязали че козите им стартират да " танцуват ", откакто ядат плодовете на кафеното растение. След това почнали опитите за особеното му подготвяне и консумация и от хората.
2. Много вариации върху два съществени типа

Кафето е част от растителното семейство Брошови (Rubiaceae), което сплотява повече от 40 растителни типа. Основните 2 кафеени типа, които са най-разпространени, с най-голямо икономическо значение и които са в основата на съвсем всяко кафе, са Арабика и Робуста. Арабика заема ¾ от международното произвеждане на кафе, а Робуста - ¼. И двата типа имат своя присъщ усет и изгоди.

3. Едно от най-скъпите кафета в света се добива от екскременти на екзотично животно

Един от най-ценените сортове кафе идва от изпражненията на азиатска палмова цивета - граблив бозайник, сходен на енот. Животинчето яде кафеени плодове, само че не е в положение да ги смели изцяло. След като бъдат погълнати, те прекарват към ден и половина в стомаха на животното, където се разгражда единствено част от външната им обвивка. Вътрешността им остава цяла и с непроменена форма. Полученото кафе - Копи Лувак, коства приблизително 1000 евро за кг.

4. Тази година цената на кафето е с 13-годишен връх в международен мащаб

Cвeтoвнитe peзepви нa ĸaфe дocтигaт дo нaй-ниcĸoтo си равнище от повече от двe дeceтилeтия. На фона на намаляващата реколка и високите разноски, доставките спадат. Климатът предходната година беше неподходящ в най-големия международен производител на кафе - Бразилия, където гoлямa чacт oт peĸoлтaтa бeшe cъcипaнa зapaди cтyдeнoтo вpeмe. По-рано тази година Бpaзилия пpeтъpпя и нeвиждaнa cyшa и cлaни в ĸлючoви нacaждeния. Haмaлявaщитe peзepви щe не престават да държат цeнитe нa ĸaфeтo на peĸopдно високи нивa.

5. Избраното от българите готово за консумация кафе за 2022 година е айс кафе

Тази година най-голямата международна премия за нововъведения в артикули и услуги, гласувана от потребителите - „ Продукт на годината " 2022 година в категория „ Кафе питиета ", бе присъдена от българските консуматори на линията айс кафета ENERGY COFFEE. Те са готово за консумация кафе, което съдържа ултра пастьоризирано мляко и същински екстракти от кафе, в комфортни кенове от алуминий. Предлагат се на българския пазар в 7 разнообразни усета - обичайните Капучино, Лате, Слим лате, и по-смелите Двойно еспресо, Кокос, Солен карамел и Ром-Орех.

6. Кафето е катализатор и за софтуерен напредък

Първата в света уеб камера е основана за улеснение на група учени от екипа за компютърни науки в университета Кеймбридж през 1991 година Тъй като работели на разнообразни етажи, а кафемашината била сложена в основната компютърна лаборатория, постоянно се случвало да отидат за кафе, само че на място да открият, че е свършило. Затова сложили дребна камера до кафемашината и създали програмен продукт, който разрешава на откривателите от целия департамент да наблюдават фотосите от камерата по вътрешната си компютърна мрежа.

7. Оптимална е потреблението на до 5 чаши кафе на ден

Според извършени изследвания, здравите възрастни хора могат да употребяват до 5 кафета дневно без нездравословни последствия за нашето здраве. Разбира се, самостоятелната консумация зависи от спецификите на всеки човек и от типа кафе напитка, която употребява. Изчерпателно изследване неотдавна дефинира безвредния дневен банкет на кофеин за здрав възрастен до 400 мг дневно. Според Европейския орган за сигурност на храните, който е направил проучването, това равнище на консумация на кофеин не съставлява физиологични опасности, в случай че другите привички на живот на индивида (напр. хранене, пиянство на алкохол, пушене, постоянни упражнения) са в норма.

8. Пътят на кафето може да продължи и след чашата
Светът пие по повече от 2 милиарда чаши кафе дневно, като годишно основава 6 млн. тона наслойка от кафе. Утайката от скъпото растение има голям брой изгоди както в семейството, по този начин и на индустриално равнище. Освен че всеки може да натори цветята си с малко от нея, може да я употребява и за козметични изгоди. Все повече бизнеси търсят способи за повторната приложимост на утайката за торове, а даже и за произвеждане на био горива.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР