На 1 ноември 2020 година – Денят на народните будители

...
На 1 ноември 2020 година – Денят на народните будители
Коментари Харесай

БНТ излъчва филм за Иван Вазов в Деня на народните будители |

На 1 ноември 2020 година – Денят на националните будители – ще бъде премиерното лъчение на музикалния филм „ Вазовите песни “ – от 17:00 часа по Българска национална телевизия 1. Филмът е отдаден на 170-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература.

„ Аз пях за България, тъй като я обичах “, написа самият Вазов в известното свое стихотворение „ Моите песни “. Под „ песни “, поетът схваща поетичните си произведения. И през днешния ден неговите стихове вълнуват, не престават „ да се четат “ и пеят.

„ За мен, песните на Вазов са чувство за татковина “, споделя Даниел Спасов – водещ на предаването по Българска национална телевизия 1 „ Иде нашенската музика “ и сценарист на кино лентата. – „ Вазов е пиедестал в българската литература и песните му са минали всички бариери на времето. Сякаш са получили утвърждението на българите и служат като мост, сплотяват поколенията. Не инцидентно песните на патриарха на българската литература са толкоз разнообразни – маршова, остарели градски и учебни песни – те предават духа на времето и настроенията на създателите на музиката. Вълнуващи са и не трябва да ги забравяме. “

Създадени са и нови музикални творби по творчеството на писателя, които ще прозвучат за първи път в този филм. Това са „ Българският език “, „ Гроздобер “ и „ Люлека ми замириса “. Включени са още някои от най-вълнуващите песни по творби на Вазов като: „ Де е България ”, „ Край Босфора ”, „ Радецки ”, „ Когато бях овчарче ”, „ Боят настана ”, „ Песента на синчеца ”, „ Два бука ”, „ Молитва ”. Песните са в осъществяване на: Лили Иванова, квартет „ Славей ”, Нели Андреева /ансамбъл „ Филип Кутев ”/, групировка „ Български гласове ” с диригент Ангел Ангелски, мъжки хор „ Гусла ” с диригент Валентин Бобевски, квартет „ Светоглас ”, младите артисти Антонио Симеонов и Весела Асенова.

Филмът е сниман в къщите-музеи „ Иван Вазов ” в София и в Сопот, както и в Черепишкия и Драгалевския манастир край София.

Сценаристи на продукцията са Даниел Спасов и Димитър Шарков, който е и режисьор на кино лентата. Оператор е Николай Илиев, изпълнителни продуценти са Стела Стойкова и за СТФ „ Екран ” - Миладин Гергов. Редактор е Милен Иванов, а художник по костюмите - Ели Пешева.

В ролята на Иван Вазов ще видите Валентин Танев, а майката на поета е показана от Ани Петрова.

Продукцията е осъществена от Продуцентски център за телевизионно кино произвеждане „ Студия Екран ” и дирекция „ Програмно наличие ”.

„ Вазовите песни “ ще бъде излъчен на 01.11.2020 година от 17:00 часа по Българска национална телевизия 1.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР