На 1 февруари се проведе първа по рода си среща

...
На 1 февруари се проведе първа по рода си среща
Коментари Харесай

Видин и Крайова задълбочават сътрудничеството си

На 1 февруари се организира първа по рода си среща сред кметовете на Видин и Крайова – доктор Цветан Ценков и Лия Олгуца Василеску, с фокус върху реализирането на трансгранични планове, финансирани по стратегиите на Европейския съюз.

До момента общините Видин и Крайова не са си партнирали по взаимни планове. С цел активизиране на съдействието бе и визитата в румънския град на делегация от Видин, включваща още ръководителя на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кмета на Общината Десислава Тодорова и специалисти в създаването на планове. От румънска страна в диалозите взе участие и ръководителят на Окръжния съвет на Долж Козмин Василе.

Обсъдени бяха съответни хрумвания, като преди всичко напъните ще бъдат ориентирани към кандидатстване с планове за трансгранично съдействие в региона на туризма и културно-историческото завещание. Като обект от страна на Община Видин ще бъде включен Крайдунавският парк, който ще бъде осъвременен и реновиран и по този начин ще се трансформира в още по-привлекателно място за туристите. Намерението е да се притегли финансиране по две от осите на програмата за трансгранично съдействие Румъния – България: за културна инфраструктура и туризъм и за зелена инфраструктура.

Договорено бе също по този начин да се кандидатства с общи планове в областта на просветителната инфраструктура и обмяната на опит сред възпитаници от Видин и Крайова. Обсъдени бяха и други значими за Община Видин планове, които не са възможни по Програмата за трансгранично съдействие, само че ще продължи взаимната работа за търсене на други подобаващи източници за тяхното финансиране. Пример за такива планове са за създаване на консервна фабрика и основаване на плодово-зеленчукова борса. По време на диалозите като области, които оферират обилни благоприятни условия за съдействие, бяха разпознати още транспортната инфраструктура и опазването на здравето.

Долж е един от сполучливо разрастващите се в икономическо отношение региони на Румъния. Затова Община Видин ще разчита на обмяна на опит по отношение на построяването на индустриални паркове и заимстването на положителни практики в привличането на вложители.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР