На 1 февруари 2022 година стрелките на един часовник спряха,

...
На 1 февруари 2022 година стрелките на един часовник спряха,
Коментари Харесай

Перфектният войн

На 1 февруари 2022 година стрелките на един часовник стопираха, а това хвърли в потрес милиони. Някак си вълшебен две седмици по-късно те още веднъж потеглиха в познатия еднообразен темп „ тик-так, тик-так “. На 1 февруари 2023-та те още веднъж застинаха. Този път вечно. Преди време учените потвърдиха, че нависоко времето тече по-бързо. Изчислено е, че на 450 метра от повърхността то минава с повече от 4 наносекунди на денонощие по-скоростно. Сметнете сами какъв брой е това за Еверест (8848 м), тъй като нашият воин в продължение на 23 години бе там!

ОТДАДЕН – Увлечен, привързан, завързан.

ПЕРФЕКЦИОНИСТ – Човек с настойчив блян към съвършенство.

РЕЖИМ – Установен ред и поредност в работа, активност, битие. Начин на живеене и хранене.

ВОЛЯ – Способност на човек да реализира своите стремежи, задачите, които си е сложил. Още твърдоглавие, увереност, решителност, неотстъпчивост, непримиримост, упоритост.

ЩЕДРОСТ – Благотворителност, милосърдие. За пари е цялостен противовес на сребролюбие, лакомия, сметкаджийство.

ЛЮБОВ – Чувство на самоотвержена и мощна обвързаност към някого, учредено на кръвно роднинство, другарство, съгласие.

Определенията на тези 6 думи са взети от тълковния речник. Те залепват като етикет за един човек. И към тях бихме добавили ПОБЕДИТЕЛ ! Колко от вас повече от половин живот могат да правят неща с такава придирчивост, че откакто преминат 40 да са в по-добра физическа форма, в сравнение с са били на 20?! Колко биха имали силата да скрият всичките си дефекти и да създадат по този начин, че да изпъкват единствено преимуществата?! Колко могат да си лягат в 20:00 ч. и да се разсънват в 6:00, като едно от първите неща, което вършат, е да посегнат към игра за мозъка, с цел да бъде той изострен като бръснач, с цел да разгадава невидими кодове които ще му даде противникът? Колко биха се отказали с лека ръка от едни стотина милиона $, с цел да имат по-голям брой равностойни съотборници, с които дружно да преследват фантазиите? Колко от вас обичат толкоз доста, че поради пристрастеността си към една игра да изгубят брачна половинка, която изтръпва при всяко разиграване на терена?
 Том Брейди приключи кариерата си, този път Том Брейди приключи кариерата си, този път " вечно "
Всъщност през миналата година станахме очевидци на най-дългото прощаване. И това е напълно разумно предвид на като че ли безкрайна кариера, белязана от куп върхови достижения. Стрелките на този специфичен часовник от началото са на Томас Едуард Патрик Брейди-младши, роден на 3 август 1977-а в Сан Матео, Калифорния. И от 16 април 2000 година, денят, в който бе определен в драфта на НФЛ, посочваха оставащите часове и минути до идващия Супербоул (б.а. – има подобен часовник във фитнеса си, стопира за малко преди година, когато се отхвърли, само че 2 седмици по-късно разгласи, че се връща).

В оня ден той най-сетне чува името си – едвам в 6-ия кръг под №199 го изтегля Ню Инглънд Пейтриътс. Треньорът Бил Беличек съумява да види нещо в младока, за който отчетите на скаутите са унищожителни: „ неприятно телосложение “; „ дръглив “; „ липсва му мощ “; „ елементарен е за срутване “, „ не може да хвърля топката с добра серпантина “. В идващите години тези оценки ще са съществена движеща мощ за Том. „ Те някак си ме възпламениха – „ не можеш да правиш това, не умееш да вършиш това “. А аз единствено си мислех: Какво, по дяволите, знаят те за мен. Просто продължавах да превъзмогвам поставените ми задания. Знаех, че ще се оправя, макар че никой не вярваше “….

И прави по този начин, че след години заключенията на треньорите, подминали го по няколко пъти на драфта, да изрекат следните думи: „ Ако можехме единствено да измерим сърцето му, да претеглим силата на волята му “… Правят го, тъй като в продължение на цели 20 години дуетът Брейди – Беличек тероризира противниците и са в основата на невиждана до този миг доминация в НФЛ, гарнирана с 6 шампионски пръстена. Един от тях извоюван след необикновен поврат против Атланта, пристигнал след закъснение от 3:28 във финала. В този интервал триумфите на куотърбека някак се омаловажават поради гения на треньора. Но играчът продължава да печели и без него. Подписва със считаните за „ загубеняци “ корсари от Тампа Бей и още в първата си година с тях печели рекорден седми Супербоул – толкоз няма нито един клуб, Ню Инглънд и Питсбърг са с по 6. И по този начин потвърждава за следващ път това, което почитателите бяха разбрали още след първата му година като титуляр – „ Никога не залагайте против Брейди “.

Повечето от половината живот на Том досега е на професионален футболист. При това в брутална лига, която е описвана като: „ НФЛ е ужасно място. „ Мутанти “ в неприятно въодушевление тичат на оптималната скорост против съперник с съществена цел да му причинят болежка. Кости, връзки на стави, мускули, сухожилия, бъдеще, та даже и човешки ориси са сложени „ на линия “ при всяко разиграване “. 23 години в свят, в който междинната дълготрайност на кариерата е 3.3 сезона поради контактния спорт и тежките травми. В тази месомелачка Брейди направи по този начин, че даже визитката му да бъде срязана на три всяка една част от нея без подозрение ще попадне в Залата на славата. Когато е от 20 до 30 години, печели три Супербоула, като подава за 147 тъчдауна; сред 30 и 40 взима още два шампионски пръстена, а пасовете за 6 точки са 309; от 40 до 45 победи с още 2 трофеи, а тъчдауните са 193… Впечатляващо, нали?! В най-напечените моменти той прави всичко да наподобява толкоз елементарно. Затова и статистиката е безапелационна – по-вероятно е Брейди да доближи Супербоул (10 пъти в 21 сезона като титуляр – в един е контузен още в първия кръг) – 48 %, в сравнение с Стеф Къри да вкара тройка (43% за най-хубавия стрелец от далечно разстояние в НБА).

Затова не е и никаква изненада, че „ парите, оставени на масата като състезател “, ще дойдат при него след пенсионирането. Брейди завоюва 330 милиона $ на терена (и още 200 от реклами и разнообразни бизнес начинания), а в този момент в действие влиза негов контракт за коментатор на стойност 375 милиона за 10 години, който може да набъбне до умопомрачителните $540 млн.

През 2014-а бе споделил, че ще се откаже, когато е слаб. Тогава някъде стартира да проповядва, че ще играе до 45. Никога не бе слаб, победи „ бащиното време “, завоюва борбата с часовника. На 44 приключи сезона като водач в лигата по пасове в ярдове и най-точни подавания. На 45 счупи върха за най-вече приключени пасове. И към днешна дата против името му има 117 върхови достижения – в постоянния сезон, плейофите, Супербоул, както и за двата му клуба Ню Инглънд Пейтриътс и Тампа Бей Биканиърс.

Тръгна си, както пристигна – без фанфари. С видеообръщение от уединен плаж, измършавял неузнаваемо (б.а. – губи 15 кг след развода с бразилския супермодел Жизел Бюндхен, от която има 2 деца), само че с оня подъл искра в очите – освен, от напиращите сълзи. Преди година почитателите му бяха простреляни в сърцето. Сега е малко по-различно, само че там, в гърдите им, има дупка от патрон. Която ще демонстрира, че него към този момент го няма на терена. Но и ще напомня, че подобен като Том надали в миналото ще има. Близо половин век великолепие! Това е Брейди! Времето към този момент може да си отдъхне – няма да му се постанова повече да води борба с него, съвършения войник. За нас пък остава да следваме един от заветите му: „ Вярвайте си. Ако вие не го извършите, кой различен, по дяволите, ще повярва във вас? “.

Благодарим ти за спомените, Том!

ТОВА Е ТОМ БРЕЙДИ
Роден на: 03.08.1977 г.Ръст: 193 см

ПРОФЕСИОНАЛНА КАРИЕРА
Ню Инглънд Пейтриътс (2000 – 2020 г.)Тампа Бей Буканиърс (2020 – 2023 г.)Успехи: 7 пъти първенец на Супербоул, 5 пъти Най-добър състезател в Супербоул, 3 пъти MVP на постоянния сезон

ЧАСТ ОТ РЕКОРДИТЕ НА ТОМ БРЕЙДИ
РЕДОВЕН СЕЗОН И ПЛЕЙОФИ
Най-много извоювани мачове: 286
Най-много мачове от куотърбек: 365
Най-много точни пасове: 8428
Най-много тъчдаун пасове: 710
Най-много пасове в ярдове: 97 569
Най-много обрати в последната част: 51

РЕДОВЕН СЕЗОН
Най-много извоювани мачове: 251
Най-много победи в гостувания: 113
Най-много домашен победи: 138
Най-старият куотърбек, започвал и печелил мач: 44 година
Най-възрастният, определен за MVP: 40 година
Най-много тъчдаун пасове: 649
Най-много сезони като водач по тъчдаун пасове: 5

В ПЛЕЙОФИТЕ
Най-много поредни участия: 14
Най-много победи: 35
Най-много мачове: 48
Най-много следващи победи: 10
Най-много тъчдаун пасове: 88
Най-много пасове в ярдове: 13 400

В СУПЕРБОУЛ
Най-много победи: 7
Най-много пъти MVP: 5
Най-много участия: 10
Има повече трофеи, от който и да било клуб
Най-много тъчдаун пасове: 21
Най-много пасове в ярдове: 3039
Най-много пасове в ярдове в един мач: 505
Единственият куотърбек, който печели Супербоул с тимове от АФК и НФК

Янаки Димитров, " Тема Спорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР