На 1 август 1885 г. в Санкт Петербург е отпечатана

...
На 1 август 1885 г. в Санкт Петербург е отпечатана
Коментари Харесай

1 август 1885 г. Отпечатани са 20 лв.

На 1 август 1885 година в Санкт Петербург е отпечатана първата българска банкнота с номинал 20 лв.. Днес тази банкнота се съхранява в Историческия музей Габрово.

В първите години след Освобождението в обращение на територията на България се намират основно сребърни монети, огромна част от които са физически обезценени.

Левът е признат за българска парична единица малко след Освобождението на страната, когато на 4 юни 1880 година е признат Закон за правото на резание монети в Княжеството, а на идната година са отсечени и първите монети.

Приетият през 1880 година Закон за правото на сечене на монети в Княжеството планува фискалното счетоводство да се води в левове, дефинира количеството злато, сребро или мед в другите монети и лимитира общото парично предложение до 15 млн. лв.. Левът има стойност, равна на тази на френския франк. Допуска се потреблението на монети, както на Латинския валутен съюз, по този начин и на други страни, които страната приема по одобрени от Министерството на финансите курсове.

В края на 1884 година Народното събрание дава опция да бъдат издадени сребърни монети за още 10 млн. лв., като за тази цел са претопени огромно количество рубли в монети, събрани от страната като налози. През идващите две години държавното управление и Българската национална банка (БНБ) съумяват дефинитивно да изтеглят от обращение съветските сребърни монети.

Българска народна банка стартира да емитира банкноти през 1885 година Първата емисия е относително дребна (213 000 лева) и е зле призната от хората. Причина за това е както недоверието в новите хартиени пари, по този начин и златното покритие на банкнотите.

Първата българска банкнота носи номер 000001. Номиналът й е 20 лв., размерите - 150 на 97 мм, а върху нея има воден знак на Българска народна банка. Лицето на банкнотата съставлява кафяво каре върху светла охра, а в левия ъгъл е изобразен държавният герб.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР