На 08.04.2022 г. се проведе годишното отчетно събрание на Апелативна

...
На 08.04.2022 г. се проведе годишното отчетно събрание на Апелативна
Коментари Харесай

Повече наблюдавани бързи производства, внесени в съда прокурорски актове и осъдени и санкционирани лица отчете АП – Велико Търново за 2021 г.

На 08.04.2022 година се организира годишното отчетно заседание на Апелативна прокуратура–Велико Търново за 2021 година, което бе ръководено от апелативния прокурор Таня Недкова.

На него участваха Десислава Пиронева – заместител на основния прокурор при Върховна административна прокуратура, Корнелия Колева – зам.-председател на Апелативен съд–Велико Търново, прокурори от Апелативна прокуратура-Велико Търново и административните ръководителите на окръжните прокуратури във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе.

Бяха изнесени статистически данни и разбор за работата на прокурорите във всички стадии на наказателния развой, административната и контролно-ревизионна активност и на размера на прокурорската активност в апелативния регион, който включва районните и окръжните прокуратури във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе.

През 2021 година прокурорите от региона на Апелативна прокуратура–Велико Търново регистрират увеличение на броя на новообразуваните преписки, следените бързи производства, импортираните в съда прокурорски актове, броя на предадени на съд и на наказаните и глобени лица. Ускорена е срочността на следствието, като са регистрирани повече каузи, завършени в период до 8 месеца.

10 543 броя са записаните закононарушения за 2021 година в апелативния регион, като междинният % на разкриваемост е 55,2%.

Наблюдаваните преписки по следствения контрол са 31 944 броя, като 94,2 % от тях са решени.

Броят на следените досъдебни производства е 24 694 броя. Наблюдавани са 2302 бързи производства, като от тях най-вече са в ОП-Плевен – 796 броя и в ОП-Велико Търново – 586 броя.

През 2021 година прокурорите от апелативния регион са внесли в съдилищата 4357 броя прокурорски актове (ОП-Плевен – 1453 броя, ОП-Русе – 873 броя, ОП-Велико Търново – 839 броя, ОП-Ловеч – 733 броя и ОП-Габрово – 459 броя). На съд са предадени 4660 лица. Най-много импортирани в съда прокурорски актове са за закононарушения по глава XI от Наказателен кодекс – общоопасни закононарушения (54,17%), следвани от закононарушения по глава V от Наказателен кодекс – закононарушения срещу собствеността (16,73 %) и по глава VI от Наказателен кодекс – закононарушения срещу стопанството (7,64%).

Постановените правосъдните решения по импортираните прокурорски актове са 2778 броя, а наказаните и глобените лица са 4942. Оправданите лица с влезнали в действие оправдателни присъди и решения са единствено 1,95 % от наказаните и глобени лица с влезнал в действие правосъден акт.

Прокурорите от Великотърновската апелативна прокуратура регистрираха най-висока среднодневна самостоятелна натовареност всред всички апелативни прокуратури в страната.

В умозаключение заместник-председателят на Великотърновския апелативен съд Корнелия Колева посочи трайните колегиални връзки сред магистратите от съда и прокуратуратурите в региона, поздрави ги за резултатите и изрази упования за още по-качествена работа от страна на окръжните прокуратури. Заместник-главният прокурор Десислава Пиронева изрази удовлетворението на управлението на Прокуратурата на Република България от работата на прокурорите и правосъдните чиновници от региона на Апелативна прокуратура-Велико Търново и им пожела да запазят положителните си резултати и през 2022 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР