Н ова Зеландия, сочена за отличник при справянето с пандемията

...
Н ова Зеландия, сочена за отличник при справянето с пандемията
Коментари Харесай

Отличникът в пандемията се отказва от стратегията си

Н ова Зеландия, посочена за първенец при оправянето с пандемията от COVID-19, ще стартира да се отдръпва от тактиката си за нула случаи на инфектирани към такава за живот с вируса, съобщи министър председателят Джасинда Ардърн в понеделник.

Така

Нова Зеландия става следващата страна, която изоставя опитите да отстрани изцяло вируса ,

на фона на мощно заразния Делта вид.

След като затвори границите си още при започване на пандемията, Нова Зеландия заяви единствено за 4409 случая на инфектиран с COVID-19 и 27 смъртни случая. Но ново огнище през август, провокирано от варианта Делта, изпрати огромния град Оукланд в дълъг локдаун. И макар че градът устоя повече от шест седмици на ограничавания за напредване, Нова Зеландия заяви във вторник за 24 нови случая – множеството от тях, открити в Оукланд.

В понеделник Ардърн призна, че вирусът е като пипало на октопод, което е доста мъчно да се откъсне. „ Към днешна дата успяхме значително да направляваме огнището, само че както можете да видите с това огнище и с Делта разновидността, връщането към нула случаи е необикновено мъчно “, сподели министър председателят и добави, че дългите интервали на строги ограничавания не са били в положение да понижат задоволително случаите.

Ардърн сподели, че до момента в който преходът към живот с вируса постоянно е бил стъпка, която Нова Зеландия ще предприеме, разновидността Делта е „ ускорил “ смяната .

Министър-председателят не сподели тъкмо по кое време ще стартира преходът от тактиката за нулев Коронавирус, само че акцентира, че страната „ към момента не го е почнала “.

„ Трябва повече хора да бъдат изцяло имунизирани, из повече покрайнини и допълнително възрастови групи “, безапелационна беше тя. На -малко 49% от популацията на страната е изцяло имунизирано, а 79% са получили първата си доза, съгласно новозеландското здравно министерство.

На конференция във вторник, Ардърн сподели, че на новозеландците ще им трябват документи за ваксина за достъп до обществени събития като музикални фестивали и други огромни събирания, още от идващия месец. „ Ако имате резервация за летен фестивал, това е предизвестие и увещание да отидете да се ваксинирате “, сподели тя.

Джасинда Ардърн сподели, че не съжалява за използването на тактиката на Нова Зеландия за нулев COVID-19 през последните 18 месеца, тъй като тя е избавила човешки животи.

„ Елиминирането на вируса беше значимо, тъй като нямахме ваксини. Сега имаме “ ,

сподели тя.

Нова Зеландия се причислява към няколко други страни от Азиатско-тихоокеанския район, които неотдавна оповестиха проекти да живеят с вируса. Австралийският министър председател Скот Морисън съобщи през август, че страната ще стартира да облекчава рестриктивните мерки, откакто доближи националните си цели за имунизация до 80%.

Миналата седмица той разгласи пътна карта, която може да отвори още веднъж австралийските граници за изцяло имунизирани жители и непрекъснато пребиваващи някъде през ноември. Очаква се визитите в страната от чужденци да се възобновят чак през идната година.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР