Н ищо чудно пандемията да продължи "в течение на голяма

...
Н ищо чудно пандемията да продължи "в течение на голяма
Коментари Харесай

СЗО: Пандемията може да продължи през по-голямата част на 2022

Н ищо чудно пандемията да продължи "в течение на огромна част от 2022 година ", тъй като бедните страни не получават задоволително ваксини, съобщи Брус Ейлуърд, консултант на шефа на СЗО.

Международната стратегия Ковакс, осигуряваща ваксини за най-бедните страни, предвиждаше до края на годината да им достави 2 милиарда дози, само че към този момент е разпратила едвам 371 милиона дози.

По данни на СЗО до сряда в света са сложени общо 6 655 399 359 дози ваксина.

Броят на жертвите на коронавирусната пандемия наближава към този момент пет милиона ,

сочат последни данни на държавните управления по света, систематизирани в четвъртък от Световната здравна организация (СЗО).

Потвърдените случаи на COVID-19 досега са 241 886 635, а 4 919 755 от инфектираните са умряли.

Според калкулации на Франс прес трите страни с най-вече смъртни случаи са Съединените щати (731 265), Бразилия (604 228) и Индия (452 811). Следват Мексико, Русия, Перу, Индонезия, Англия, Италия и Колумбия. Сред страните в тази десетка Индия, Перу, Индонезия, Италия и Колумбия регистрират спад в смъртността на седмична база, останалите - нарастване.

СЗО заяви, че предходната седмица е имало 7-процентно нарастване в броя на новите случаи на ковид в Европа, единствения район с регистрирано покачване по този индикатор.

Здравната организация на Организация на обединените нации уточни, че за интервала са регистрирани към 2,7 милиона нови случая на COVID-19 и над 46 000 умряли, ниво, което е сходно с данните за предходната седмица. Най-много нови случаи има във Англия, Русия и Турция.

Най-голям спад на COVID-19 инфекциите има в Африка и западнотихоокеанския район, където те понижават надлежно с към 18 и 16%. В Африка понижава и броят на смъртните случаи - с към една четвърт, макар крайния дефицит на ваксини на континента. Други райони като Америките и Близкия изток регистрират сходни на тези от предходната седмица стойности, уточни СЗО.

За трета поредна седмица обаче има скок на новите случаи в Европа. Те са общо 1 549 897 за последните 7 дни. Над половината от страните в района регистрират покачване по този индикатор, съобщи СЗО.

По тематиката


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР