МЗ проверява лечебните заведения, които твърдят, че не могат да

...
МЗ проверява лечебните заведения, които твърдят, че не могат да
Коментари Харесай

МЗ проверява болниците, които твърдят, че не могат да вдигнат заплатите

МЗ ревизира лечебните заведения, които настояват, че не могат да си разрешат да вдигнат брутните хонорари на медиците. Това заяви министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по време на днешния парламентарен надзор в отговор на въпрос на депутата от „ ИТН “ доктор Ивайло Христов по отношение на обстановката във варненската МБАЛ „ Св. Анна “.

Министърът съобщи, че съгласно данните, които получават в Министерството, огромна част от лечебните заведения, които са против текстовете в НРД, гарантиращи нарастването на заплатите на медицинския личен състав, имат запас за това и са били доста сюрпризирани от техните изказвания.

„ Проверява се дали изказванията им дават отговор фактически на усложненията, които те изпитват. В последните две години освен обстановката с Коронавирус придаде специфичност на болничната лечебна активност, само че се прибавиха и други рецесии, в това число и енергийната. Правим разбор, само че истината е, че огромна част от болничните лечебни заведение към този момент са почнали да трансформират заплащанията “, сподели министърът.

Проф. Сербезова напомни, че съгласно КТД и НРД до 1 август би трябвало да бъдат увеличени първо брутните заплати, а по-късно и главните хонорари. „ На началниците на отделения и клиники към края на март 2022 година междинната брутна месечна заплата в МБАЛ „ Св. Анна “ - Варна е 3309, а на лекари със компетентност – 2663 лева Лекарите специализанти са получавали 2263 лева, а експертите по здравни грижи 2266 лева В междинните месечни брутни заплати са включени освен главните заплати, само че и спомагателни трудови хонорари с непрекъснат темперамент, платени отпуски, болнични и спомагателни трудови хонорари с променлив темперамент “, сподели още здравният министър.

По думите й сега сдружението се ръководи от освободения Съвет на шефовете. „ Промяната в състава не е вписана в Търговския указател, тъй като три общини – Варна, Ветрино и Аврен, като акционери са подали искове за анулация на решението на Общото заседание за избор на новия Съвет на шефовете, което на процедура блокира освен реализирането на това решение, само че и съответното оперативно, на дневна база, ръководство на болничното заведение. От страна на Министерство на здравеопазването е отправена молба към общините за преразглеждане на позицията “, сподели още проф. Сербезова.

„ С кметовете на тези общини диалог не може да се води, тъй като те желаят да се изживяват като фактор в опазването на здравето. В тази обстановка Министерството е в правото си да отнеме лиценза на болничното заведение и пациентите да бъдат ориентирани към другата варненска болница, а тримата кмета това лечебно заведение да го употребяват за каквото си желаят “, отсече доктор Христов.

„ Крайна е мярката с отнемането на лиценза и по този начин в действителност наказвате лекарите и експертите, които не престават да работят там. По-скоро би трябвало да се има поради, че всяко едно жалене в съда, както от шефовете на лечебни заведения, които ще отнесат в съда текстове на НРД, по този начин и в този случай, има последици във връзка с опазването на здравето “, отвърна министър Сербезова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР