Мястото е уникално в световен мащаб, тъй като вкаменени дървета

...
Мястото е уникално в световен мащаб, тъй като вкаменени дървета
Коментари Харесай

Откриха невероятна находна на хиляди години в созополския залив

Мястото е неповторимо в международен мащаб, защото вкаменени дървета под вода има на доста малко места

На дъното на Черноморието лежи неповторимо естествено завещание, което прекатурва историята. Акваторията на Созопол пази под вода потвърдена праистория и местообитания датирани 5000-6000 години прочие Хр. Тя има и едно удивително естествено завещание, образувано преди милиони години – „ Вкаменена гора “.

„ В региона е прочут тъй наречените „ Росенски “ палео-вулкан, централната част на който пропада. Това се назовава калдера. В резултат на пропадането тази част се наводнява и по този начин се основават условия за образуването на „ Каменната гора “ като главният тип е от блатни кипариси “, изяснява Ралица Събева, геолог от географския факултет на СУ, представен от Блиц.бг.

Мястото е неповторимо в международен мащаб, защото вкаменени дървета под вода има на доста малко места. Смята се, че нашата „ Вкаменена гора “ е на милиони години.

Геолозите са изследвали пластовете под гората преди 40 години и те считат, че са на към 20 милиона години. Самите дървета не знаем на каква възраст са.

Мястото е удивително благосъстояние за България, като естествена даденост. Това слага и въпросът за опазването му.

„ Дърветата са доста нежни и в случай че се пускат котви или водолази, които се гмуркат, чупят части от тях, то няма да оставим тази забележителност за бъдещите генерации. Минават лодки, пускат се котви и за жал се изхвърлят отпадъци “, споделя доцент Любомир Кендеров от биологичния факултет на СУ.

Поради международната необичайност на сходни естествени дадености, „ Вкаменената гора “ вероятно може да стане част от „ Световното естествено завещание “ на ЮНЕСКО, при действия от наша страна, което ще помогне и за опазването му.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР