МВР задържа мъжа, поругал вечния дом на покойния българския патриарх

...
МВР задържа мъжа, поругал вечния дом на покойния българския патриарх
Коментари Харесай

Протойерей Николай след разпита: Каквото се изискваше от нас - сторихме по отношение на органите на реда

МВР задържа мъжа, поругал безконечния дом на починалия българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм " Св. Неделя ".  

Гробът на патриарх Неофит към този момент е възобновен изцяло в първичния си тип, само че вандалът сторил това непоносимо безсрамие, не го прави за първи път. Вербална експанзия против духовниците и чиновниците на храма е съвсем ежедневна.

" Когато предходната година бе декриминализирана просията и безделието, тези хора получиха самочувствие и започнаха да стават нагли. Ние нямаме изпълнителна власт да вкарваме в порядък битието на хората в центъра на София ", споделя пред " Фокус " протойерей Николай Георгиев, предстоятел на храм " Св. Неделя ".

По-малко прочут факт е, че отец Николай е първият изповедник на престъпниците от Централния софийски затвор след измененията през 1989 година. Той познава лицата от престъпния контингент може би по-добре от множеството редови служители на реда.

Разговаряме с протойерей Николай Георгиев минути откакто даде свидетелски показания във връзка оскверняването на последния дом на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

" Направих всичко каквото можах. До всичко до което се бях докоснал като знание, като записи от камерите, предадох на органите. Разпознаването на тази персона не е огромен проблем, тъй като той и още 15-20 като него са тези, които населяват централната градска част, спят по градинките, множеството ги знаят кои са, някои ги знаят и по имена. Но ние като обект на експанзия от тяхна страна всекидневно сме се срещали, сблъсквали, минавали сме през опити на разговор и всевъзможен подобен тип социализация и ресоциализация, не съумяваме. Така че да, отговорът е да. Всичко, което се изискваше от нас сторихме във връзка с органите на реда ", увери протойерей Николай.

Той споделя, че от храма са се обръщали към органите на реда, към Министерство на вътрешните работи и преди. Неговата позиция е, че избира да не трансформира опазването на храма в някаква игра на стражари и апаши. 

" Разбира се, църквата има обръщение за мир във всяко едно време, още повече през времето на Великият пост. Но във връзка с реда в града, тук  е площад " Света Неделя ", това е централната градска част и църквата не може да провежда и да дава отговор за реда. Ние нямаме изпълнителна власт и нямаме, даже в случай че желаете амплоато на хора, облечени в расо, които да вкарват в порядък битието на хората в централната градска част. Ние сме пострадали от постоянната вербална, и даже физическа експанзия на тези лица ". 

Как дават отговор на нея? 

" Вижте, църквата би трябвало да е мека, църквата би трябвало да е тази, която да поема неприятният дух в обществото, експанзията в обществото. Църквата е място, където човек да влезе, да каже на Господ в молитва това, което има. Да предложи от себе си положителното, да се покае, да търси не излаз от обстановката, а решение на проблемите си и с Божия помощ да ги реализира. Това е обвързвано с вътрешна битка - да подобрим себе си, да напредваме във религия и благочестие, а не да отмъщаваме. Църквата не може да отмъщава. Мога да отплащам аз като персона, само че като свещеник - не. Още повече като част от тази черква, в името на Христос, която носи знакът и законът за помиряването. Затова църквата не може да отмъщава и не може да е източник на експанзия. Пак споделям, ние поемаме върху нас, с цел да не го връщаме в обществото или както споделя Апостол Павел в посланието си до римляни, 12 глава " Отвръщайте и побеждавайте злото с положително ".

Дали отец Николай съзира някакъв детайл на радикализация? И по отношение на профила на причинителя на това поругаване, от кое място идва тази експанзия тъкмо против църквата? Има ли набожен претекст или някакъв различен? Може ли и политически да се използват фактите и с отпратка към мигрантите в центъра на София и други.

" Профилът на тези хора се трансформира към неприятно съгласно намаляване на законодателството. Когато предходната година бе декриминализирана просията и безделието, тези хора получиха самочувствие и започнаха да стават нагли в настояването си освен към нас, само че към всички хора на площада да им бъде помагано. " Дайте ми пари, тъй като нямам ". " Нахранете ме, тъй като съм гладен ". И на моя въпрос, за какво желаете от църквата храна, когато тук на 10-20-50 метра има няколко ресторанта. Защо не желаете храна от заведения за хранене, а от църквата да желаете молитва? Няма отговор. Защото тук е по-лесно ".

Трябва ли да има засилено още по-засилено полицеско наличие към църквата " Света Неделя " и освен там? Какво още може да предприеме изпълнителната власт? За това по какъв начин погребението на Негово Светейшество Българския партиарх и Софийски митрополит Неофит сплоти властта, за избора на идващия патриарх на България. И още, очаквайте в изявлението на протойерей Николай Георгиев пред " Фокус ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР