МВР прелива от чиновници, има лоша организация, а полицаите не

...
МВР прелива от чиновници, има лоша организация, а полицаите не
Коментари Харесай

МВР трябва драстично да съкрати чиновници, съветва Световната банка

Министерство на вътрешните работи прелива от служители, има неприятна организация, а служителите на реда не са с ниски приходи. Това се споделя в отчет на Световната банка, който предлага огромно редуциране на чиновници от общата администрация на Министерство на вътрешните работи, представен в днешния брой на в. " Сега ".
Според специалистите би трябвало да бъдат махнати към 1500 чиновници като счетоводители, домакини и така нататък
Министерство на вътрешните работи е най-големият шеф в страната - с 45 374 чиновници. Броят на работещите в общата и профилирана администрация е 8778 души, което е повече от общия брой служители във всички министерства. Това е близо една пета от общия брой на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Анализът предлага близо 20-процентово рязане на щата на " чантаджиите ".
ГЕРБ от години дава обещание промени във ведомството. Вътрешният министър в предходния кабинет на Бойко Борисов - Румяна Бъчварова , предложи промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, които вкарваха част от администрацията във компания, а друга част трябваше да минат от първа в трета категория при пенсиониране. Финансовият министър Владислав Горанов твърдеше, че няма да отпуска в допълнение пари, в случай че администрацията не бъде отделена от униформения състав и не бъдат отнети даваните й с години екстри. Накрая болшинството на ГЕРБ неодобрява промяната на Бъчварова.
Факт е, че през последните години има огромни съкращения в Министерство на вътрешните работи, в което преди 10 година беше съвсем от 60 000 индивида. Смята се обаче, че огромното рязане е било главно от еднообразен състав и оперативни служащи. Затова и от година-две се чуват от ден на ден гласове за увеличение на състава на Министерство на вътрешните работи, само че единствено за хора, които да работят на улицата. Управляващата коалиция на няколко пъти през последните месеци даже обещаваше повече служители на реда по селата и измежду хората и се хвалеше, че е назначила близо 1000 нови служители на реда.
Обратно на общоприетото разбиране, заплатите на полицейските чиновници в България не наподобяват ниски, показва Световната банка. След като се вземат поради разликите в прихода на глава от популацията, заплатите на служителите на реда са на същото ниво като в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия, е посочено в отчета. Персоналът на Министерство на вътрешните работи бил измежду най-добре платените със междинен месечен разход на човек в размер от към 1776 лева за 2016 година Изрично е посочено обаче, че главната причина за този извод са високите осигурителни вноски, които са 51% от разхода. Освен това Министерство на вътрешните работи заплаща частта, дължима от чиновниците, за разлика от вътрешните ведомства в другите страни в Европейски Съюз. За да се обезпечат повече средства, било нужно по-късно пенсиониране и понижаване на осигурителните вноски, като част от тях да се поемат от служителите на реда и пожарникарите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР