Д-р Дария Бояджиева е единственият лекар в България в инвалидна

...
Д-р Дария Бояджиева е единственият лекар в България в инвалидна
Коментари Харесай

Едно смело сърце в бяла престилка: Тя е завършила МУ във Варна и е единственият лекар у нас в инвалидна количка

Д-р Дария Бояджиева е единственият доктор в България в инвалидна количка. През 2014 година, по време на образованието ѝ по медицина, тя е диагностицирана с израстък в гръбначния мозък. Налагат се няколко интервенции, които след това я приковават към инвалиден стол. Това не пречупва доктор Бояджиева. Тя не прекъсва следването си и през 2018 година сполучливо приключва Медицинския университет в град Варна.

В момента е доктор в болница в град Бургас и е на финала на своята специализация по образна диагностика.

" Иска ми се хората да научат, че не е елементарно да си доктор в България. Независимо какъв “, изясни доктор Бояджиева пред bTV.

" След завършването се прибрах Бургас. Започнах да си приготвям документите. Основната ми концепция беше да отпътува за чужбина. Докато очаквам, отвори порти " Сърце и мозък “. Реших да опитам и дадох късмет на България “, сподели тя.

" Специалността ми е образна диагностика. Притеснявах се по какъв начин ще бъде призната. Затова бях обезпокоена. Второто беше по какъв начин ще се оправям с работата като доктор, защото не си студент и носиш отговорност “, посочи доктор Бояджиева.

Тя уточни, че се абстрахира от реакции на пациентите, тъй като работата ѝ е да се грижи за тях.

" Имахме преди известно време случай след пътно произшествие. Едно младо момиче остана в количка. В един миг попитах сътрудниците дали може да ида и да поговоря с нея. Тя към момента беше в развой на осъзнаване. Обясних ѝ, че животът не стопира и не би трябвало да се отхвърля. Болката отминава. Животът ще я поблъска, само че би трябвало сама да открие пътеката си “, спомня си лекарят.

" Заради специалността се усещам потребна. Дава ми задоволство. Не се усещам " половин човек “. Ти избираш по какъв начин да реагираш на сходни мнения. Физическата борба е забележима, само че това, което се случва в главата ти, остава невидимо. Като лепнеш усмивка, всеки мисли, че всичко е наред. Надявам се да бъда възприемана като мощен човек, само че всеки има слаби моменти. Крия ги, тъй като в случай че те видят в това състояние, ставаш – " О, горката “. Всеки желае да има своя слаб миг, само че това е за когато си самичък “, разяснява тя.

Дария изяснява, че спортът ѝ оказва помощ. Стига до миг, до който не е мислела, че ще стигне. В гръбначния ѝ дирек са сложени девет железни винтове и стабилизатори.

Тя има сестра близначка - доктор Василена Бояджиева, която практикува в чужбина. Насочила се е към онкологията.

" Мотивът е сестра ми. Не всеки може да направи това, което тя направи. Всеки ден да преодолява себе си и хората в близост. Дария е сестрата, която мога самичък аз да имам и е единствена на този свят “, уточни Василена Бояджиева.

" В България не мога да привикна със затвореното ни мислене. Трябва да харесваш това, което си. Ако самичък не се харесваш…Радвам се, че мога да работя, сътрудниците ми се доверяват. Това е значимо. Трудно е да се схване доктор в количка “.

" Надявам се след 5 години да съм спечелила борбата за компетентност. Надявам се да съм израснала още повече и да съм се надградила като темперамент и човек. Надявам се да бъда обвързвана с определението за добър доктор “, безапелационна е доктор Дария Бояджиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР