МВР повишава броя на отнетите контролни точки при нарушения на

...
МВР повишава броя на отнетите контролни точки при нарушения на
Коментари Харесай

МВР иска солени санкции за шофьорите, отнема точки на поразия! ИБП: Пак виновните ще обжалват с години

МВР покачва броя на отнетите контролни точки при нарушавания на пътя. Ще се вземат 10 точки за каране в спешната лента на автомагистрала, а при приложимост на алкохол - по 20 контролни точки. Това предвижда  план за промени, направен от Министерство на вътрешните работи и препоръчан за публично обсъждане  на държавния портал за публични съвещания.  Отнемането на повече контролни точки от талона на лидера ще усъвършенства ли държанието на някои от водачите, които, не че не знаят разпоредбите, само че ги нарушават по някаква причина - това измежду претекстовете на плана за изменение на Наредба № Iз-2539 от 17 декември 2012 година.   Ето и част от заложените промени:  - При ръководство на моторно транспортно средство след използването на алкохол са диференцирани точките, които се лишават за двата нови интервала на централизация на алкохол в кръвта, от 0.5 на хиляда до 0.8 на хиляда и от 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда, надлежно 8 и 12 контролни точки.
- Завишен е размера на отнеманите точки за наново нарушаване, обвързвано с каране след приложимост на алкохол - от 15 на 20 точки, Повече точки  ще се взимат и от тези, които откажат кръвни проби за алкохол и опиати - от 12 на 15 точки.

- Въвежда се нова глоба - за придвижване в лентата за наложително прекъсване по автомагистрала. В тези случаи ще се отнемат 10 контролни точки.

- Завишава се броя на отнеманите точки за нарушаване и за лидер, който се движи в платното за насрещно придвижване по автомагистрала и скоростен път - от 10 на 15 точки. При повторност на нарушаванията с лентата и насрещното, глобата става 20 точки.

- При погрешно изпреварване, в случай че от това е основана непосредствена заплаха за придвижването, се усилват отнеманите контролни точки от 10 на 13.
 
- Завишава се броя на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на позволената оптималната скорост в обитаеми места с над 50 км/час от водачи на МПС за публичен транспорт на пасажери и товари.

- При ръководство на моторно транспортно средство, на което табелите с регистрационния номер не са сложени на избраните за това места - 8 контролни точки

- За ръководство на моторно транспортно средство, което не е записано по надлежния ред или е записано, само че е без табели с регистрационен номер - 10 контролни точки

От Института за пътна безопаност обаче са на мнение, че сходни ограничения са безсмислени.

В свое мнение от ИПБ показват, че все още водачите са разкрили прийом да се защитят от отнемането на брошура при ликвидирането на точките си. Той е доста елементарен - апелират по всички инстанции, до момента в който по закон точките им се възстановят. От Института показват, че нуждата от нов Закон за придвижване по пътищата, изваждащ систематичните извършители от придвижването по пътищата и въздействащ върху тяхното държание, се ускорява след всяка сходна " некомпетентна интервенция от страна на политическото управление на Министерство на вътрешните работи "

Ето още от мнението: 

" През последните години сме очевидци на безуспешните опити от страна на изпълнителната власт да се опълчи на възходящия пътнотранспортен травматизъм посредством изменение на подзаконови нормативни актове. Публикуваните промени за публично разискване в Наредба № Iз-2539 от 17 декември 2012 година, а точно да се покачат отнеманите контролни точки от водачите на МПС при осъществяване на избрани нарушавания, няма да повлияят върху държанието на водачите. Единственото нещо, което ще бъде реализирано, посредством по този начин препоръчаните промени, е да се усили размерът на работа в автошколите, в които се възвръщат точки. В момента административно-наказателният развой действа по следния метод: когато един лидер на МПС е застрашен  да му бъде отнето свидетелството за ръководство на МПС заради лишаване на точките, той стартира да апелира наказателните постановления, посредством които му се лишават точки и като се има поради, че обжалването е двуинстанционно, окончателните решения за взимане на точки влизат в действие от време на време след 4 години . През този интервал застрашеният от лишаване на свидетелството за ръководство на МПС лидер си възвръща по 12 точки годишно и по този начин на процедура свидетелството му за ръководство на МПС не може да бъде отнето . Изключително неправилен е методът на Министерство на вътрешните работи да влияе върху систематичните извършители посредством потвърдено неефективната точкова система ", показват от ИПБ

Припомняме, че към момента максималният размер на контролните точки за доклад на осъществяваните нарушавания на Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП) е 39. При в началото издаване на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство притежателят му получава 26 контролни точки , които също стават 39 след придобиване на 24 месеца стаж като лидер.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР