МВР няма да охранява застрашени лица, както беше променен законът

...
МВР няма да охранява застрашени лица, както беше променен законът
Коментари Харесай

Лишават хора от властта от охрана и служебни коли

МВР няма да охранява застрашени лица, както беше изменен законът през 2020 година в 44-ото национално заседание. Това е планувано в заключителните разпореждания на смяната в Закона за НСО, импортиран в Народното събрание от " ИТН ", написа.

Още предходната седмица Ива Митева сподели какво планува той преди чуването на ген. Емил Тонев в комисията за надзор на службите, като главните точки са понижаване на кръга от лица, които употребяват защита и превоз.

В средата на 2020 година беше основана нова основна дирекция в Министерство на вътрешните работи " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма " и с смяна в закона ѝ беше дадена опция да пази застрашени лица. Още тогава имаше рецензии, че ще се дублират функционалностите с НСО . Същата теза застъпват и от " ИТН ". Според тях текстовете през 2020 година са признати без претекстове, без публично разискване и оценка на въздействието, неразбираеми са и основават опция за нееднозначно пояснение. Припомнят, че президентът беше наложил несъгласие на измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи. Така новата основна дирекция в Министерство на вътрешните работи, която сплотява жандармерията и баретите, няма да може да пази хора от държавната администрация .

Втората значима смяна в заключителните разпореждания е обвързвана с основния прокурор. За него остава опцията да употребява превоз от НСО, само че се лишава от правото да бъде защитаван от бюрото по отбрана, което е на негово послушание. Това се случва с предложение за смяна в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателното произвеждане и функционалностите на Бюрото, което пази прокурори и следователи, за които има закани по отношение на работата им.

Изрично се предлага от тях да се изключи основният прокурор . " На съвещание на правната комисия в четвъртък той съобщи, че е административен началник, еднакъв с ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд ", написа в претекстовете на " ИТН ". Затова се предлага той да употребява превоз от НСО, а при потвърдени закани против него и с стимулирано решение на комисията да му се обезпечава и защита.

Промяната в Закона за НСО визира и някогашните президенти, министър председатели и ръководители на Народното събрание. Сега те могат да употребяват кола и водач на НСО 4 година откакто са напуснали високия пост. Предлага се те да употребяват екстрата единствено за 6 месеца , само че с изискване - усложнена среда за сигурност или съответна застрашеност, която да бъде прегледана от комисия в състав началник на НСО, основен секретар на Министерство на вътрешните работи и ръководител на ДАНС. По тяхно предпочитание могат да се откажат.

Президент, министър председател и началник на Народното събрание остават с защита, само че тя отпада за членовете на фамилиите им, както и за други лица, свързани с националната сигурност, които не са от държавния уред.

Отпада и превозът за министрите, зам.-председателите на Народното събрание, кмета на София и администрацията на президента. За членовете на държавното управление е планувана опция да употребяват държавни гардове единствено при застрашеност с стимулирано решение на комисията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР