Музиката е забавление, успокоение, често и нашето бягство от реалността.

...
Музиката е забавление, успокоение, често и нашето бягство от реалността.
Коментари Харесай

Любимата музика като болкоуспокояващо

Музиката е развлечение, утешение, постоянно и нашето бягство от действителността. Оказва се обаче, че тя може да бъде и доста повече и да има освен психични и прочувствени, само че и чисто физиологични изгоди за нас.
 Техниката за прочувствена независимост и позитивният й резултат върху тревогата и хроничната болежка
Лесната техника, с която се оправяме и с болката, и с тревогата

Облекчение единствено за няколко минути

Ново на канадски учени, извършено в Roy Pain Lab към Университета Макгил, хвърля светлина върху евентуалната лечебна мощ на музиката при справяне с разнообразни типове болежка. В основата му е концепцията, че музиката може да бъде надълбоко прочувствено прекарване. А задачата е да се открие как емоционалните връзки с обичаната ни музика могат да работят като болкоуспокояващо.

През годините нееднократно се е говорило за явлението хипоалгеция, което се характеризира с понижена сензитивност към болката, и неговата връзка с. При него сигналите за болежка са прекратени по време на предаването им от източника до точката, в която нашето схващане ги разпознава като болежка.
 Снимка 639271

А в този момент задачата на учените е да открият кой тъкмо тип музика е най-ефективен за понижаване на чувството за болежка. И се оказва, че най-подходяща за задачата е обичаната музика на избран човек, а не непозната, само че релаксираща. Именно обичаните ни песни имат максимален резултат върху намаляването даже на остра болежка, породена от външни дразнители.

Това се потвърждава посредством опит, при който участниците са изложени на разнообразни причинители на болежка, като в това време им се пускат разнообразни музикални фрагменти. Участниците оповестяват, че са понижили доста интензитета на болката и неприятните чувства, до момента в който са слушали обичаната си музика спрямо непознати песни или даже просто с тишина, предава Earth.com.
 Снимка 639273

Учените също така са безапелационни, че този резултат се дължи не просто на разсейването или съществуването на звуков тласък, а на прочувствената връзка с обичаната музика. Защото при опит да се имитират любимите парчета на участниците, само че без тяхната смислена конструкция, не се следи същото облекчение на болката, както когато слушат същинските си обичани песни.
 Безсънието, музиката и три ненадейно положителни за приспиване песни
Как да преборим безсънието

3 ненадейно положителни музикални попадения

Открива се също, че колкото по-емоционално е посланието на парчето, толкоз по-слабо се усеща болката, до момента в който го слушаме. А в случай че в това време ни побиват тръпки, което се случва постоянно при обичаните песни, болкоуспокояващият резултат е още по-силен.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР