Музика, танци и арт работилници завладяват центъра на София. Под

...
Музика, танци и арт работилници завладяват центъра на София. Под
Коментари Харесай

Празник от музика и изкуство за Китайската Нова година в София

Музика, танци и арт работилници превземат центъра на София. Под стъкления купол на Ларгото, столичани и гостите на града могат да се включат в тържество, отдадено на настъпващата Китайска Нова година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Гостуващи китайски реализатори показват обичайни песни, танци и музика. Интерактивни арт работилници разкриват обаянието на класическите китайски занаяти.

Китайската Нова година също се назовава Пролетен фестивал. Датата на фестивала се трансформира всяка година. Това е по този начин, тъй като следва лунния календар, основаващ се на придвижването на Луната.

„ Обикновено се пада сред 21 януари до към 20 февруари, в този период от време. Тази година ще се падне на 15 февруари вечерта, т.е. 15 против 16-и и по принцип обичайните събития, свързани с празнуването на Китайската Нова година, стартират към седмица-две преди този момент ”, изясни Гу Хонсин, консултант по културните въпрос при посолството на Китай в България.

Празненствата към празника не престават 15 дни, до Фестивала на фенерите. Всъщност твърди се, че към една шеста от хората в света го честват. Тя се празнува в Китай, само че също по този начин се чества и в други азиатски страни, както и китайски квартали по света.

С Китайската Нова година стартира зодиакалната година на ново животно. 2018 година е Годината на кучето.

Освен музика тук в центъра на София има и доста алено. Това е преобладаващият цвят, употребен в празненствата за Новата година. Празничните украшения са най-вече в този цвят. Това е по този начин, тъй като аленото в китайската просвета е знак на благополучие, благосъстояние и разцвет, може да отблъсне злите духове и да донесе добър шанс.

Господин Гу изясни, че аленият цвят е най-късметлийският цвят и той изобразява плевел напредък, виталност. „ Затова точно всяко едно хубаво събитие, което се случва в живота на китайците и на всички места към тях е обвързвано с червен цвят, просто изобразява живота самичък по себе си, растежа ”, изясни той.

Освен шоу стратегия в центъра на столицата може да се научи повече за разнообразни изкуства, като заплитане на китайски плетеници, изкуството изрязване на хартия или плетени фигурки от палмови листа, да вземем за пример. Могат да се създадат и фигурки от тесто. Техният генезис е надалеч в предишното, а изкуството е необятно публикувано, главно намира приложение при женитби, при пожелания за благополучие и други - притежател е на концепцията за благополучие и благоденствие.

Тържествата, свързани със събитията по отбелязването на „ Веселата Китайска Нова година ”, се провеждат от Китайския културен център в София и Столична община. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР