Музейните обекти в Кюстендил затвориха в знак на протест, съобщи

...
Музейните обекти в Кюстендил затвориха в знак на протест, съобщи
Коментари Харесай

Музейните обекти в Кюстендил затвориха в знак на протест

" Музейните обекти в Кюстендил затвориха в символ на митинг, заяви Валентин Дебочички ", шеф на Регионален исторически музей.

Екипът на музея се причислява към апела на националната федерация “Култура “ към КТ„ Подкрепа “ за ефикасни протестни дейности,заради обидните, унизителни и недомислени параметри на средствата, планувани за развиване на нашите институти в подготвяния закон за държавния бюджет за 2022 година.

„ Искането е за увеличение на главния стандарт за българските музеи. Преди окончателното приемане на второ четене на бюджета, завършеното предложение към бюджетната комисия в Народното събрание включва да бъдат отпуснати в допълнение 12 млн. лв. за музеите , само че те да не бъдат на калпак.

Според предлагането с тази сума би трябвало да се усили бюджетът на Министерство на културата, за планове в региона на музеите и галериите. Това, единствено по себе си е хубаво, само че дава отговор на главното искане - 50 % нарастване на стандарта, а това касае и настояването за увеличение на главното заплащане на работещите “, сподели Валентин Дебочички.

По думите му още предходната година има подписано браншово съглашение с Министерство на културата, където са заложени минимални съществени заплати по длъжности на работещите в музеите. В момента осъществяването на това съглашение е невероятно. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР