Музеят на Северен Хертфордшир в Хичин, Англия, обяви, че римският

...
Музеят на Северен Хертфордшир в Хичин, Англия, обяви, че римският
Коментари Харесай

Музей в Обединеното кралство обяви римски император за транссексуална жена: The Telegraph

Музеят на Северен Хертфордшир в Хичин, Англия, разгласи, че римският император Елагабал, управлявал от 218 година до убийството си на 18-годишна възраст през 222 година, е бил транссексуален, заяви The Telegraph.

Съобщава се, че Елагабал е получил женски местоимения въз основа на текстове на Касий Дион, римски летописец, който твърди, че императорът е помолил любовницата си да го назовава " дама " и че се е преобличал и гримирал.

Според историка императорът е бил " именуван брачна половинка, държанка и кралица ", а един път споделил на любовника си: " Не ме наричай стопанин, тъй като съм дама ". Летописецът написа още, че Елагабал сякаш помолил лекарите да му създадат нещо като интервенция за промяна на пола, като им заречен огромни суми пари за това.

Музеят разполага с монета, отсечена по време на ръководството на Елагабал, която е употребена в изложения на ЛГБТК тема, и се е съветвал с благотворителната организация Stonewall и ЛГБТК крилото на профсъюза Unison, с цел да подсигурява, че " експозициите, рекламата и диалозите са допустимо най-съвременни и приобщаващи ", съгласно The Telegraph.

В коментар по тематиката Кийт Хоскинс, общински консултант от Либералдемократическата партия и изпълнителен член по въпросите на изкуствата в Съвета на Северен Хертс, съобщи пред вестника, че " Елагабал несъмнено е предпочитала местоимението " тя " и това е нещо, което отразяваме, когато приказваме за нея в днешно време ".

В същото време някои историци показват подозрения по отношение на достоверността на изказванията на Касий Дион, защото той е служил на император Север Александър, който наследява Елагабал.

Като образец изданието цитира мнението на Андрю Уолъс-Хадрил, професор по класическа лингвистика в Кеймбридж, който споделя, че римляните " употребявали обвиняванията в полово държание " като жена " като една от най-лошите обиди против мъжете ". Той също по този начин означи, че защото Елагабал е бил от сирийски генезис, а не римлянин, " там също има расови предубеждения ".

Освен съчиненията на Касий са непокътнати малко сведения за ръководството на Елагабал, макар че самият летописец признава, че е прекарал по-голямата част от съответния интервал отвън Рим и е трябвало да разчита на информация от втора употреба.

Друг съвременник, Херодот, също е описал краткотрайното ръководство на императора, само че се твърди, че е по-малко привързан. Писанията му са доказани от нумизмати и археолози.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР