Мустафа Чаушев написа гневно писмо до министъра на културата ,

...
Мустафа Чаушев написа гневно писмо до министъра на културата ,
Коментари Харесай

Мустафа Чаушев към Боил Банов: Защо пенсията ми е 212 лева, прославил съм България по целия свят

 Мустафа Чаушев написа яростно писмо до министъра на културата, в което пита не заслужава ли почтена пенсия като актьор на 77 години, единствен в страната с " диамантена плоча " зад тила си. Певецът е засегнат, че за следващ път се уреждат едни и същи представители на музикалната колегия, а той е пропуснат и неглижиран.

Този път камъчето на раздора става сумата от пет стотака, която съгласно план, импортиран в Министерството на кулурата, ще получава всеки участник в " Златният Орфей ", който досега не е имал пенсия. Чаушев се усеща ощетен и пита с какво е по-различен от доста останали свои сътрудници, чийто трудов стаж е изгорен в архивите на " Концертна дирекция ".

" Години наред чакахме да получим пенсия, с която да посрещнем минималните си потребности. Това не се случи по ред аргументи, една от които е, че архвите на Концертна дирекция са изгорели и не може да бъде потвърден стажът на всеки един реализатор. Много мои сътрудници си отидоха афектирани от този свят, някои от които – в унизително финансово положение. В годините бяхме упреквани, че хленчиме, бяхме иронизирани, подигравани, а ние в действителност търсехме това, което ни се поставя по закон. " Новото двайсет " в тази ситуация с пенсиите тази година е, че ще се присъждат на актьори, които са взели присъединяване в програмата на фестивала " Златният Орфей ". Недоумявам и нямам подобаващи думи, с които да изразя възмущението си и своето отчаяние.

Аз съм на 77 години. Дал съм на България освен едни от най-хубавите песни, популяризирал съм я в чужбина - Съюз на съветските социалистически републики, Куба, Европа, Турция и доста други страни. Аз съм първият притежател на диамантена плоча за високи продажби на албума " Мъко моя ". Носител съм на златна и платинена плоча.

С цялото ми почитание към сътрудниците, които са пели на " Златния орфей ", бих желал да кажа, че аз не бях позволен до него поради произхода си, само че през това време пътувах и бях солист на Московския мюзикхол и три месеца закривах програмата. Няколко месеца работих с Ленинградската филхармония, 5 години в Съюз на съветските социалистически републики и България с огромната Лили Иванова. С радио оркестъра с диригент Вили Казасян работихме повече от 3 месеца в чужбина дружно с Мими Иванова и Катя Филипова. Пял съм в Куба с Йорданка Христова. Та, запитвам се, аз с какво не заслужавам да получа пенсия, откакто имам толкоз богата история зад тила си?! Написал съм името си със златни букви в българската музика, само че действително не заслужавам заради една прищявка пенсията, която съм заслужил с голям труд през тези над 55 години дейна кариера.

Да изнесеш хиляди концерти у нас и в чужбина, да получиш първа премия на фестивала " Песни за Варна ",  първа премия на " Бургас, морето и неговите трудови хора ", първа премия от " Пирин фолк ", да бъдеш солист на Московския мюзикхол, да гостуваш с радио оркестъра на БНР в Съюз на съветските социалистически републики повече от 3 месеца, да продаваш милиони плочи, издадени от " Балкантон ", да бъдеш почетен жител на 3 града – Бургас, Шумен и Орхангази за културен принос сред двете страни Българя и Турция и най-после какво?! Взех минимална пенсия от 115 лв., която след това стана 150, а в този момент е 212 ", възмутен е изпълнителят на " Злато мое ".

Той изяснява, че зад триумфа му се крие много труд, а задачата на напъните му била да разпространява българската просвета у нас и в чужбина. В " битката " взели участие всички сътрудници от неговото потомство. Повече от 10 години упорствали за почтено заплащане за положения дълготраен труд. Първоначално спряганата сума от Културното министерство била оповестена на 700 лв.. Без никакви обяснения станало ясно, че на създателите ще се отпускат 500 лв., с които ще би трябвало да оцеляват по време на криза и изключителна епидемиологична конюнктура, когато участията на сцената са доста редуцирани.  

Мустафа Чаушев намира решението на министър Банов за обидно и извънредно неуважително. Той е уверен, че всички реализатори със стабилен стаж зад тила си би трябвало да получават почтена сума, с която да могат да погасяват най-наложащите си разноски, написа " Уикенд ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР