Индия получава най-слабите дъждове от 5 години, селскостопанското производство ще бъде засегнато

...
Мусонните валежи в Индия тази година са най-ниските от 2018
Коментари Харесай

Мусонните валежи в Индия тази година са най-ниските от 2018 г., тъй като метеорологичните условия на Ел Ниньо направиха август най-сухия от повече от век, държавното време каза департаментът в събота, което вероятно ще засегне селскостопанското производство.

Ел Ниньо е затопляне на тихоокеанските води, което обикновено е придружено от по-сухи условия над Индийския субконтинент.

Продължете да четете

списък от 4 елемента Ще се повишат ли цените на храните по-високи?Безумните колебания на цените на доматите в Индия печелят и губят богатстваКак забраната на Индия за износ на някои видове ориз рикошира по светаДоколко светът разчита на индийския износ на ориз? край на списъка

Мусонът, който е от жизненоважно значение за икономиката на Индия на стойност 3 трилиона долара, допринася за повече от 70 процента от дъжда, от който страната се нуждае за напояване на културите и попълване на резервоари и водоносни хоризонти.

Близо половината от земеделските земи в най-населената нация в света нямат напояване, което прави мусонните дъждове още по-важни за селскостопанското производство.

Дефицитът на валежи през лятото може да направи основни продукти като захар, варива, ориз и зеленчуци по-скъпи и да повиши общата инфлация на храните.

По-ниското производство може също така да накара Индия, вторият по големина производител в света на ориз, пшеница и захар, да наложи повече ограничения върху износа на тези стоки на фона на скок на световните цени на храните.

Нестабилни дъждове

Валежите над страната от юни до септември са били 94 процента от средната си стойност за дългосрочен период, най-ниската от 2018 г., се казва в изявление на метеорологичния отдел на Индия (IMD).

IMD очакваше дефицит на валежи от 4 процента за сезона, предполагайки ограничено въздействие от Ел Ниньо.

Мусонът беше неравномерен, с юнски дъждове с девет процента под средното поради забавянето на пристигането на дъждовете, но юлските дъждове се възстановиха до 13 процента над средното.

Август беше най-сухият в историята с дефицит от 36 процента, но отново през септември валежите се възродиха и страната получи 13 процента повече валежи от нормалното, каза IMD.

Неравномерното разпределение на мусонните дъждове накара Индия, най-големият износител на ориз в света, да ограничи доставките на ориз, да наложи 40 процента мито върху износа на лук, да разреши безмитен внос на варива и потенциално може да доведе до забрана на захарта в Ню Делхи експорти.

Страната се очаква да получи нормални валежи от октомври до декември, каза метеорологичният отдел, добавяйки, че температурите вероятно ще останат над нормалните в по-голямата част от страната през октомври.

Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР