MS Sea Diamond гние край бреговете на Санторини, Гърция от

...
MS Sea Diamond гние край бреговете на Санторини, Гърция от
Коментари Харесай

Популярен гръцки остров под заплаха от потъналия MS Sea Diamond

MS Sea Diamond гние край крайбрежията на Санторини, Гърция от съвсем две десетилетия и локалните поданици приканват той да бъде бракуван. За това пише Daily Star.

Гневни локални поданици на гръцкия курорт приканиха управляващите да се оправят с потъналия круизен транспортен съд, защото той е " бомба със закъснител ".

MS Sea Diamond заседна край крайбрежията на гръцкия остров Санторини през 2007 година с 1195 пасажери на борда. Всички като се изключи двама души бяха евакуирани, а Жан Алън и щерка му Мод са считани за мъртви, макар че телата им не са били открити.

Плавателният съд е закотвен на една страна през последните 17 години и постепенно изпуска замърсители в близките води. Сега обаче на локалните им е писнало. Те приканват управляващите да се оправят с този проблем, преди да е станало прекомерно късно. Правителствени представители направиха първите известия за издигането на кораба още през 2017 година



Снимка: Reddit

„ Потъналия транспортен съд остава на морското дъно и продължава да го замърсява, постепенно, само че несъмнено, всеки миг може да аргументи безчет екологични произшествия “, пишат хората в писмо, изпратено до специфичната непрекъсната комисия на Народното събрание по запазване на околната среда.

Лабораторията за ръководство на токсични и рискови боклуци на Техническия университет на Крит удостовери, че корабът съдържа " стотици " кубични метри замърсители, в това число гориво, течност от акумулатори, медни кабели и няколко рискови химикала. Експерти споделят, че всяко по-нататъшно закъснение ще докара до още по-голямо " разрушение " на региона.

Хората са загрижени, че токсичните боклуци, отделени от потъналите остатъци, биха могли евентуално да отровят крайбрежията на Санторини и да създадат плуването във водите рисково.

Съд в Гърция осъди 9 души от общо 13 обвинени за потъването на кораба. Най-тежката присъда получи капитанът на кораба – 12 години и 2 месеца. Освен това той би трябвало да заплати 8 000 евро санкция. Доказано е, че той е отговорен за личната си немарливост, довела до гибелта на други хора и замърсяване на околната среда.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР