МРРБ официално публикува утвърдени Насоки за кандидатстване по процедура Подкрепа

...
МРРБ официално публикува утвърдени Насоки за кандидатстване по процедура Подкрепа
Коментари Харесай

Стартира кандидатстването за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

МРРБ публично разгласява одобрени Насоки за кандидатстване по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап I “, финансирана със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Процедурата към този момент е отворена и всички искащи притежатели на многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, могат да стартират подготовката на документи и подаването им посредством общинските/районните администрации.

Общият размер на средствата за тази процедура е в размер на 1 129 881 600 лв. с Данък добавена стойност. Допустими са всички многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999. Одобрените здания ще получат до 100 % безплатна финансова помощ. Основната цел на програмата е възстановяване енергийните характерности на жилищните здания, постигане на клас на енергопотребление „ В “ на многофамилните жилищни здания, понижение на енергийното ползване на страната,  съкращаване на излъчванията на парникови газове; реализиране на 30% икономисване на първична сила за всеки обект от жилищния сграден фонд, понижаване на енергийната беднотия, посредством понижаване на разноските за сила, възстановяване на изискванията и качеството за живот посредством софтуерно обновяване и модернизиране на сградния фонд и други

Към сегашния миг едвам 7% от площта на населяваните жилищни здания (построените след 2010 година и обновените) е в сходство със актуалните условия за ЕЕ. Според осъществения обзор на необновените жилищни здания по енергийни характерности и ползване на сила, 90% от необновените здания се характеризират с най-лоши енергийни характерности – с класове на енергопотребление E, F и G.

Насоките за кандидатстване са оповестени на електронната страница на МРРБ , раздел „ Проекти по НПВУ “, секция „ Процедури по НПВУ “, подсекция „ Процедури, отворени за кандидатстване “, Насоки за кандидатстване по процедура BG-RRP-4.023 „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – стадий I “, както и на портала на ИСУН 2020: .

Крайният период за кандидатстване по актуалната процедура е 31.05.2023 година

След приключването на този първи стадий, ще започва банкет на планове по втори стадий от реализирането на подмярка „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “. Във втория стадий безвъзмездната финансова помощ ще бъде 80% от допустимите разноски. Тя ще започва след края на тази процедура и кандидатстването по нея ще завърши на 31.12.2023 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР