Мрежа от прастари реки се крие под ледовете на най-големия

...
Мрежа от прастари реки се крие под ледовете на най-големия
Коментари Харесай

Мрежа от реки, скрита под най-бързия глетчер в света

Мрежа от прастари реки се крие под ледовете на най-големия глетчер на Гренландия, твърди ново проучване. Субглациалната речна мрежа, която прорязва съвсем цялата територия на Гренландия, наподобява на мрежа от нервни нишки и евентуално е повлияла бързото придвижване на глетчера Jakobshavn Isbrae през последните няколко милиона години.

Каналите като че ли са инструмент за надзор на местоположението и формата на Jakobshavn – има индикации за въздействие върху бързото придвижване в този бранш “, твърди Майкъл Купър, претендент за лекар на науките по география в Университета на Бристол (Великобритания) и съавтор на проучването. „ Без речната мрежа изпод, глетчерът можеше да не съществува на актуалното място и с такава ориентировка “.

Най-бързият хладилник

Jakobshavn Isbrae в Гренландия е най-бързият глетчер в света. Движи се към океана със смайващата скорост от 11 благи (17 километра) на година. Регулярно „ изпраща “ във водата големи количества лед и е съществена причина за непрекъснато покачващото се равнище на океана край крайбрежията на Гренландия ( равнището се покачило с 1 милиметър сред 2000 и 2010 г.г. ).

Ледникът се топи доста бързо и може би е предвестител на климатични промени, затова учените са фокусирани върху него. Jakobshavn Isbrae е изгубил 9000 гигатона лед от 1900 година насам, твърди изследване, оповестено в Nature.

Таен свят, заключен под леда

Част от напъните за проучване на Jakobshavn на Купър и екипа му включват потреблението на радар, проникващ през леда. Целта е да се проучва височината на скалната маса изпод.

Радарът разкрил скришен свят, вцепенен под леда. Под Jakobshavn се крие неповторим пейзаж: смайващи каньони, някои от които съвсем с размера на Гранд Каньон в Съединени американски щати, трагични дерета и дантела от планински потоци. Анализирайки формата на долините и каньоните, учените открили, че тези форми по-скоро са завършени от реки, прорязвали скалите в продлъжение на доста години, а не от самия глетчер. „ Формата на долините е V- образна, а не U- образна, тази и други улики ни карат да мислим, че системата от канали е завършена от реки, а не от ледниците “, споделя Майкъл Купър.

Пейзажът би трябвало да се е формирал минимум преди 3,5 милиона години, поради формата на ледовете от горната страна. В този интервал е допустимо регионът да е бил доста по-топъл и да е бил дом на гори и шубраци.

„ Представям си, че по това време в този регион на Гренландия е кипял живот “, споделя Купър. Гледчерът се характеризира с два резултата: покрай сърцевината, където ледът е най – здрав са непокътнати детайлите на античния пейзаж. По краищата въпреки това глетчерът дълбае каньоните посредством ерозия, изяснява Купър.

Мрежата от реки, скрита изпод към този момент е съвсем пресъхнала, само че някаква вода към момента тече.

Още фотоси.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР