Мрачният уестърн Силата на кучето спечели двете най-престижни награди БАФТА

...
Мрачният уестърн Силата на кучето спечели двете най-престижни награди БАФТА
Коментари Харесай

БАФТА под сянката на войната. Дюн взе 5 приза, Силата на кучето - най-престижните

Мрачният уестърн " Силата на кучето " завоюва двете най-престижни награди БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, заяви Асошиейтед прес, осведоми Българска телеграфна агенция.

Лентата на Джейн Кемпиън получи оценката за най-хубав филм и за най-хубав режисьор. “Силата на кучето” имаше осем номинации за английския еквивалент на премиите " Оскар ".

Научнофантастичният епос " Дюн " на режисьор Дени Вилньов взе пет наградата БАФТА, като имаше единадесет номинации. Продукцията беше отличена в техническите категориите: за образни резултати, тон, дизайн на продукция, Грег Фрейзър получи награзата за операторско майсторство, а Ханс Цимер за истинска музика. " Дюн " взе най-вече награди на церемонията, състояла се в “Роял Албърт хол” в Лондон.

Тазгодишната гала се завърна с обичайния си искра и аления килим, откакто предходната година протече във виртуален формат поради пандемията от COVID-19. Водеща беше австралийската актриса Ребъл Уилсън.

Черно-белият роман " Белфаст " за детството на артиста и режисьор Кенет Брана в Северна Ирландия получи премия БАФТА за най-хубав английски филм. Той имаше шест номинации.

В категорията за най-хубава актриса оценката на Британската академия за кино и телевизия завоюва Джоана Сканлън за ролята си във кино лентата " След любовта " ( “After Love”). Уил Смит пък сграбчи наградата за най-хубав артист за присъединяване си в " Методът Уилямс”.

Наградата БАФТА за най-хубава актриса в поддържаща роля завоюва Ариана ДеБоуз за ролята си на Анита в " Уестсайдска история ". Отличието за най-хубав артист в поддържаща роля пък взе Трой Коцур за " CODA: Дете на глухи родители ". Той е първият нечуващ артист, получил английското киноотличие БАФТА.

" Дали сте си помисляли за ням Джеймс Бонд?”, попита Коцур от сцената в “Роял Албърт хол”.

Актрисата Лашана Линч, която взе участие в 25-ия филм за приключенията на Джеймс Бонд “Смъртта може да почака”, получи наградата " Изгряваща звезда " - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, чийто притежател се дефинира от публиката.

Продукцията за сътрудник 007 завоюва БАФТА за монтаж.

Отличието за автентичен сюжет отиде при Пол Томас Андерсън за " Лакрицова пица ", а за приспособен - при Сиан Хедър за " CODA: Дете на глухи родители ".

Японският режисьор Рюсуке Хамагучи завоюва приз БАФТА за най-хубав неанглоезичен филм с " Карай колата ми ".

Наградата за най-хубава анимация получи “Енканто”. За най-хубав документален филм с БАФТА беше отличен " Лято на душата " ( “Summer of Soul”).

В категорията костюми оценката взе продукцията " Круела”, а за грим и прически - “Очите на Тами Фей”.

Британската академия за кино и телевизия реши тази година да не се връчва премия за повсеместен принос, откакто миналогодишният отличен Ноел Кларк беше упрекнат от доста дами в полов тормоз след връчването на наградата.

Церемонията в Лондон мина под сянката на войната в Украйна. Председателят на Британската академия за кино и телевизия Кришненду Маджумдар откри шоуто с обръщение за поддръжка към Украйна.

“Ние сме солидарни с тези, които самоуверено се борят за своята страна и споделяме вярата им мирът да се върне “, сподели той.

Председателят на БАФТА Кришненду Маджумдар откри церемонията с изказване, в което изрази взаимност с страдащите в страната. " Заедно с нашите сътрудници от Украинската кино академия, ние сме солидарни и се надяваме на завръщането на мира ", сподели той. " Изключително сме признателни на публицистите, отразяващи Украйна, доста от които са членове на БАФТА. Нашите мисли са с народа на Украйна, както и със засегнатите от други спорове по света. "
Водещата Ребъл Уилсън беше по-директна в метода си. Представяйки музикалното осъществяване на Емилия Джоунс, тя изясни, че на сцената ще има двама преводачи на жестомимичен език. " И това е жестът за Путин ", сподели тя, като сподели междинен пръст.
Британският артист Бенедикт Къмбърбач беше закачил на ревера си значка с цветовете на украинското знаме. Трябва да има опълчване на " мегаломанския " съветски президент Владимир Путин, сподели той.

" Това е доста ужасно и тъжно време “, добави Къмбърбач, минавайки по аления килим.

Йонас Похер Расмусен, режисьор на номинирания за най-хубав анимационния филм „ Бягство “, съобщи, че е „ сюрреалистично “ да бъдеш на наградна гала, когато „ светът гори “. Според него изображенията на милионите хора, прогонени от домовете си в Украйна, акцентират посланието, че „ тези истории би трябвало да бъдат разказани “.

След откриващата тирада на Маджумдар, на сцената излезе 85-годишната Шърли Баси, която дружно с оркестър онлайн извърши „ Diamonds Are Forever “ в чест на 60-ата годишнина от филмите за приключенията на сътрудник 007.

“Бонд става на 60, а приятелките му - на 25 “, пошегува се водещата на шоуто Ребъл Уилсън.

Наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия се връчват две седмици преди оскарите. Те са считани за значим знак за евентуален триумф при определянето на носителите на най-престижните оценки в света на киното.

Преди началото на церемонията група стачкуващи се събраха наоколо до “Роял Албърт хол”, с цел да стачкуват против нови английски планове за изкопаеми горива, заяви уеб сайтът " Скрийн дейли ". Четирима протестиращи стигнаха съвсем до аления килим, където мощно скандираха, повтаряйки „ Просто спрете петрола “ – името на протестната организация. Друга група от 10 - 15 души пък се опитваха да пречат на идващите коли с гостите на церемонията.

“Това не е митинг, ориентиран против БАФТА като институция. Това не е митинг против филмовата промишленост. Това е вик за помощ”, съобщи пред “Скрийн дейли” един от стачкуващите, показал се като Буш. “Апелираме към присъстващите звезди, които са доста богати, доста авторитетни,... да подхващат дейности против климатичната рецесия. Защото в действителност сме в изключителна климатична обстановка. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР