Мозъците на тийнейджърите са остарели значително по-бързо по време на

...
Мозъците на тийнейджърите са остарели значително по-бързо по време на
Коментари Харесай

Мозъците на тийнейджърите остарели значително по-бързо в пандемията

Мозъците на младежите са остарели доста по-бързо по време на Коронавирус пандемията. Това демонстрира ново изследване, представено от CNN, съобщи Би Ти Ви. Освен това се оказало, че младите участници в проучването са с по-тежки признаци на тревога, меланхолия и ниско самочувствие след първата година от обществена изолираност.

Десетки изследвания са открили, че психологичното здраве на юношите е потърпевшо по време на пандемията. Децата бяха изведени от учебно заведение, надалеч от своите другари. Те трябваше да живеят с несигурността и страха от ковид. Много родители изгубиха работата си. Милиони деца изгубиха родителите си или бабите и дядовците си в резултат на COVID-19, се споделя в първото по рода си изследване, което преглеждат физическите промени в мозъка.

Изследването е основано на едно по-голямо изследване, в което учените се пробват да схванат половите разлики в депресията измежду подрастващите. Преди осем години те са почнали да вършат ЯМР сканиране на 220 деца на възраст от 9 до 13 години на всеки две години.

Екипът е съумял да завърши с първи (2016 г.) и втори (2018 г.) стадий на изследването, когато пандемията прекъсва тестванията. Въпреки това учените вземат решение, че би било забавно да проучат резултата, който това стресиращо събитие има върху разрастващите се мозъци на юношите. Сканирането преди пандемията и в края на първата година от обществената изолираност им оказва помощ да създадат това съпоставяне.

Изследователите съпоставят данните за 128 деца в една и съща демографска група – в това число пол, възраст, излагане на стрес и социално-икономически статус. За да намерят междинната възраст на мозъка, те сплотяват данните от ЯМР сканираните мозъци благодарение на компютърен модел. Половината от данните са били събрани преди пандемията, а другата половина – в края на 2020 година

Учени са изследвали каква е мозъчната интензивност, когато човек е наоколо до препарирано животно
Учените разкрили, че в края на първата година от пандемията децата са били с по-стар мозък спрямо тяхната хронологична възраст. Мозъците, изследвани преди началото на пандемията, имали напредък в зоната, която контролира равнищата на стрес и боязън – по този начин наречената амигдала, както и в хипокампуса (областта на мозъка, която управлява достъпа до спомените). Тъканите са били изтънени в региона на мозъчната кора.

Естествено мозъкът на всяко дете се трансформира с течение на времето. Изследванията обаче са открили, че тези физически промени могат да бъдат ускорени, когато човек премине през обилни компликации в детството. Проучванията демонстрират още, че хората, които са били изложени на принуждение, занемаряване, беднотия и други проблеми при започване на живота си, имат по-бързо остаряване на мозъка и могат да имат проблеми с психологичното си здраве по-късно.

„ Пандемията не беше благосклонна към психологичното здраве на подрастващите “, сподели Иън Готлиб, професор по логика на психиката в Станфордския университет и водещ създател на изследването. Но екипът му не бил напълно сигурен какво ще открие при ЯМР сканирането. „ Винаги е забавно да се вършат сходни проучвания, тъй като не знаеш какво да очакваш “, сподели Готлиб. Откритието обаче се оказало доста забавно, тъй като демонстрира какъв брой бързо може да се промени мозъка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР