Моята препоръка е мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса да

...
Моята препоръка е мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса да
Коментари Харесай

Финансовият министър иска мярката 60/40 да приключи на 30 юни

Моята рекомендация е мярката 60/40 за подкрепяне на бизнеса да завърши на 30 юни и повече да не се задейства, в случай че няма друга коронавирус вълна. Това сподели вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на петъчния парламентарен надзор. Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова за финансови ограничения за подкрепяне на физическите и юридическите лица, заети в бранш " Туризъм ".

Няма причина да се задейства тази мярка, тя продължава да работи три месеца след края на епидемиологичната конюнктура и пандемията. Както знаем, в този момент заболеваемостта е много по-ниска, няма трагични ограничаващи ограничения към туризма. Най-вероятно през април-май-юни няма да има съвсем никакви ограничаващи ограничения, в случай че се резервира тази епидемиологична конюнктура. Мярката 60/40 си е свършила работата за високите цени на силата не са единствено за туристически бизнес, а за всички бизнеси, съобщи Василев.

До края на годината България може да контракти планове на обща стойност от 5 до 6 милиарда лв., уточни още вицепремиерът по време на чуването му за измененията в Плана за възобновяване и резистентност. Той изясни, че, с цел да се избегне енергийната взаимозависимост на страната от Русия и затваряне на въглищните ни централи, се наложило новото държавно управление главно да редактира проекта, направен от предходните кабинети, в бранш „ Енергетика “

" Ако бяхме приели този План за възобновяване и резистентност, направен от предходни държавни управления сега България щеше да се е заела да построява парогазова централа в Маришкия басейн при неналичието на газ и при върхови цени на газа сега и в това време да е поела ангажимент да затвори 1600 мегавата въглищни централи с народен статут и сериозно значими за системата. Не го приехме този проект ", посочи по-рано Василев. " Всяко едно предложение, което е било обсъждано и признато от Европейската комисия по Плана за възобновяване и резистентност за затваряне на въглищни енергийни мощности и прекосяване на газ, значи да сложим нашата енергийна система според от газ и цена на газа, енергоресурс, който България не управлява и при съществуването на един главен снабдител в района, който е във война с Украйна ", добави той.

Василев бе изслушван по искане на Движение за права и свободи. Пред парламентарната комисия по европейски въпроси министърът на финансите оцени последните промени в Плана като позитивни за страната ни. На 15 март се чака техническото утвърждение на проекта, с което може да стартира възлагането на планове по него още преди формалното му сключване.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР