Моцарт несъмнено е един от вечните творци, създали най-популярните музикални

...
Моцарт несъмнено е един от вечните творци, създали най-популярните музикални
Коментари Харесай

Последната опера на Моцарт, която самият той дирижира до последно преди смъртта си

Моцарт безспорно е един от безконечните създатели, основали най-популярните музикални творби. Сред творбите му са и опери, като " Вълшебната флейта " - една от най-популярните, пожънала важен триумф още през XVIII век, когато е основана. Тя е и неговата лична обичана опера, само че за жалост и последната му.
 “Медея ” от Луиджи Керубини и Франсоа-Беноа Хофман с премиера в Софийска опера и балет
Една митична вълшебница и отровния ѝ проект за възмездие - “Медея ” за първи път у нас

Нова премиера в Софийска опера и балет

Героите в нея са " пренесени " от света на приказките. " Вълшебната флейта " е въодушевена от разнообразни истории, разказани най-вече в произведения на писателя Кристоф Мартин Виланд - един от главните представители на немското Просвещение. Авторът на либретото - Емануел Шиканедер обаче употребява по собствен личен автентичен метод приказките и прибавя детайли, а също и смесва жанрове.

Зрителите на операта ще се потопят в история за положителното и любовта, както и тестванията, които е подготвен един мъж да преодолее, с цел да завоюва своята обичана.

Царицата на Нощта приканва Принц Тамино и неговия приятел - Папагено, с цел да спасят щерка ѝ Памина от хватката на подлия Зарастро и неговия злобен прислужник Моностатос. В знак на благосклонност, Принцът получава вълшебна флейта, която да го закриля. Като идва в двореца на Зарастро, Тамино схваща за случилото се, само че Зарастро е показан като настойник на Памина. Принцът би трябвало да реши на кого да повярва - на Зарастро или на Царицата на Нощта, и чак тогава да премине през три провокации, с цел да завоюва ръката на Памина.

Класическата опера има своята международна премиера още през 1791 година в австрийския Theater auf der Wieden, като е дирижирана от самия Моцарт. Тя бързо се трансформира в сполучлива и за една година са направени 100 представления. Освен обичана на публиката, " Вълшебната флейта " е обичана творба и на композитора, който ѝ остава предан до края на живота си. Моцарт дирижира още няколко представления след премиерата, само че по-късно се разболява. Според брачната половинка му Констанца, в последните дни от живота си той всяка вечер е следвал развиването на действието на операта от леглото си, с часовник в ръка, тананикайки си мелодиите.

Първата премиера на " Вълшебната флейта " у нас е през 1931 година в Софийската национална опера под диригентството на немския маестро Херман Щанге и режисурата на Христо Попов.

По новата премиерна версия на операта на Моцарт за софийска сцена пък работят режисьорката Вера Петрова и диригент-постановчикът Светослав Борисов. Декорите са дело на ирландската художничка Моли О`Катън, а костюмите - на Марта Миронска. Хореографията е на Риолина Топалова, а за художественото осветяване е виновен Саймън Бенисън. В централните персонажи пък ще се превъплътят както български, по този начин и гостуващи задгранични артисти.
 “Звукът на музиката ” - бродуейският мюзикъл с премиера в Софийска опера и балет
“Звукът на музиката ” - фантазия, за която е нужна цялата обич

Българска премиера на един от най-награждаваните бродуейски мюзикъли

Премиерата на " Вълшебната флейта " е на 14 март от 19 ч. в Софийска опера и балет. Следващите дати са 15, 16, 17, 29 и 30 март, а цялата информация за спектакъла е.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР