Москва. В понеделник, 2 декември, започва да работи тръбопроводът Силата

...
Москва. В понеделник, 2 декември, започва да работи тръбопроводът Силата
Коментари Харесай

„Експерт“ : Три нови газопровода укрепват положението на Русия на трона на газовия пазар

Москва. В понеделник, 2 декември, стартира да работи тръбопроводът „ Силата на Сибир “, първият от трите нови съветски газопровода, които би трябвало да укрепят преобладаващата позиция на Москва на газовия пазар на планетата и да потвърдят статута й на най-големия експортьор на суровината. Газопроводът, който ще усъвършенства в допълнение връзките сред Русия и Китай ще бъде открит от президентите Владимир Путин и Си Дзинпин, написа съветското списание „ Експерт “ в материал, показан без редакторска интервенция.

Освен „ Силата на Сибир “, Газпром също възнамерява в близко бъдеще да пусне още два газопровода, по които съветският газ ще отиде на запад, към Европа, заобикаляйки Украйна. Президентите Путин и Ердоган би трябвало да открият „ Турски поток “ през януари 2020 година, а „ Северен поток 2 “, посредством който размерът на доставения в Германия съветски газ ще се удвои, би трябвало да бъде пуснат в средата на идната година.

Анализаторите са сигурни, че трите изброени плана ще донесат на Русия дълготрайни стопански и политически изгоди. Прави усещане, че Русия, не забравяйки за Запада (Европа), обичайния консуматор на съветски газ; през последните няколко години обръща огромно внимание на Изтока и най-много на Китай.

„ Русия освен основава нови потоци на доходи, само че също по този начин се застрахова от рисковете и ускорява стратегическите си позиции “, изяснява експертът по енергийните пазари Ендрю Хил, който оглавява аналитичната група S&P Global Platts EMEA. „ Нито Кремъл, нито Газпром са изгубили способността си да употребяват съперниците един против различен “.

Той счита, че съвсем едновременното въвеждане в употреба на три нови газопровода свидетелства за възходящата зрялост на Русия, която е „ кралят на световния газов бранш “.

Според прессекретаря на съветския президент Дмитрий Песков смисъла на газопровода на 3000-километровия газопровод „ Силата на Сибир “, който ще свързва отдалечени региони на Източен Сибир с Благовещенск, е мъчно да се надцени.

„ Това (стартирането на проекта) е значимо за страната ни, значимо е и за Китай “, изясни той в изявление за РИА Новости. „ Осъществяването на такива трансрегионални планове в страната подкрепя и е насочна точка за развиването на доста райони. Регионите, които получават подобен обект на своя територия, след това печелят от спомагателна инфраструктура, работни места и така нататък Това е доста значим план освен за Русия, само че и за страните, които евентуално могат да станат клиенти “.

Владимир Путин смята „ Силата на Сибир “ за най-големия строителен план в света. Москва и Пекин подписаха през 2014 година, след 10 години сложни договаряния, 30-годишно съглашение за доставка на съветски газ в Китай на стойност 400 милиарда $,. Това е най-големият контракт на Газпром, съгласно който той би трябвало да доставя 38 милиарда кубически метра газ годишно в Китай, откакто тръбопроводът стартира да работи с цялостен потенциал през 2025 година.

„ Газпром “ акцентира компликациите при построяването на газопровода „ Силата на Сибир “, който минава през блатисти, планински, сеизмично дейни региони, в това число постоянно замръзнали. Строителството се извършваше в рискови условия. Достатъчно е да се каже, че в Якутия да вземем за пример термометърът от време на време пада до -60 ° C, а в региона на Далечния Изток до -40 ° C.

Заместник-министърът на външните работи на Китай Льо Ючен, който посети Москва предходната седмица, акцентира, че газопроводът (Силата на Сибир) ще задълбочи и разшири съдействието сред Китай и Русия и ще разреши на двете страни да засилят икономическата си мощност.

В навечерието на стартирането на газопровода беше приключено построяването на първия трансграничен авто мост сред Русия и Китай над река Амур, свързващ Благовещенск с китайския град Хейхе. Всеки сътрудник построи 540 метра пътно платно.

За разлика от „ Силата на Сибир “, построяването на втората фаза на газопровода „ Северен поток “, който минава по дъното на Балтийско море, се реализира в средата на мощна упорита опозиция от балтийските страни и Източна Европа, ръководени от Съединени американски щати, които интензивно постановат своя безценен полутечен газ. Особено внезапно срещу 11-милиардния план се афишира Украйна, която поради него ще загуби огромни приходи от преноса на съветски газ на запад.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР