Москва. Срещата в Техеран ще реши съдбата на сирийската провинция

...
Москва. Срещата в Техеран ще реши съдбата на сирийската провинция
Коментари Харесай

„Коммерсантъ“: Срещата в Техеран ще реши съдбата на сирийската провинция Идлиб

Москва. Срещата в Техеран ще реши ориста на сирийската провинция Идлиб, написа съветският настоятелен всекидневник “Коммерсантъ “ .
В сряда съветското министерство на защитата удостовери, че във вторник са били съветски самолети, които са направили серия от офанзиви против сирийската провинция Идлиб. Ударите бяха осъществени случи след триседмично мъртвило, съпроводено с интензивни дипломатически съвещания за бъдещето на тази провинция. Очаква се, че проектите на военните интервенции в Идлиб бъдат утвърдени на 7 септември от президентите на Русия, Турция и Иран на срещата на върха на Астанското трио в Техеран.
Според източник на изданието, тези офанзиви не би трябвало да се преглеждат като началото на военните интервенции в Идлиб: това е в отговор на провокациите, подредени с стартирането на дрон в региона на съветската авиобаза. " Детайли за военната интервенция би трябвало да бъдат контрактувани от президентите на Русия, Турция и Иран на среща в Техеран. Преди тази среща не се чакат огромни военни дейности ", - споделя различен почитан боен дипломатически източник на „ Коммерсантъ ". Междувременно сирийската страна съвсем завърши разполагането на тежката артилерия до границите на Идлиб и съветските военни съветници се готвят да координират началото на интервенцията.
Срещата на тримата президенти ще се състои в петък. Освен това, Владимир Путин ще организира в Техеран три двустранни срещи с духовния лидер и водач на Иран Аятолах Али Хаменей, президент Роухани и турския президент Ердоган. Руски президентски консултант Юрий Ушаков уточни, че сред съветския и турския президенти тече натоварен разговор ", през настоящата година, Путин и Ердоган са приказва 17 пъти по телефона. " Вниманието към Турция не е инцидентно. Анкара забави интервенцията в Идлиб, която можеше да стартира още през юли. Тогава президентът на Турция заплаши, че при положение на огромна интервенция в Идлиб, Анкара ще напусне Астанския преговорен формат.
" Турция не без причина, се опасява, че след Идлиб Дамаск няма да спре и ще бъде подготвен да организира военни интервенции, и на териториите на север от Алепо, заета от Турция по време на военни интервенции " Щита на Ефрат " и " Маслинова клонка. " Там, както и в Идлиб, са съсредоточени силите на сирийската съпротива, следени от Турция. Над тази територия има " чадър на турската противовъздушна защита ", - изясни обстановката на „ Коммерсантъ " специалист Кирил Семьонов. Той акцентира, че до момента в който Анкара реши да се отдръпна от Сирия, за това е значимо да резервира по-голямата част от Идлиб за въоръжената съпротива като " защитна възглавница ", или да я интегрира с опозицията, което се намира в провинция Алепо.
В навечерието на срещата на високо ниво президентът Ердоган даде обещание да реализира прогрес в диалозите в Техеран. Съдейки по думите си, главната задача на Анкара е да предотврати " клането ", както и потока на бежанци към турската територия. В същото време, турският външен министър Мевлют Чавушоглу, наречена " неправилни ударите в Идлиб в навечерието на срещата на върха в Техеран. "
В арабските медии през юли се появи компромисен проект за бъдещето на провинцията, който може да бъде реализиран от Русия, Турция и Иран. Притеснението е, че сирийските управляващи ще могат да си възвърнат контрола не цялата провинция, а единствено част от районите, изключително в провинциите Латакия и Хама, останалите елементи ще останат под управлението на Турция и въоръжената съпротива. Особени разногласия, съгласно " Коммерсантъ ", провокират две обитаеми места: Джиср еш-Шугур, през което е най-краткия път от Латакия, ситуиран на брега, към икономическата столица на страната Алепо, както и долината Сал Ел Габ в провинция Хама, където минава условната граница сред регионите на престояване на алевитите, които са най-лоялни на Башар Асад и опозицията. Също по този начин в центъра на договарянията е интернационалното шосеМ5 - по-скоро от село Морек в северната част на провинция Хама през Алепо до контролно-пропускателен пункт на границата сред Турция и Сирия.
Според един от водачите на сирийската въоръжена съпротива Фатех Хасун, в допълнение към териториалните продан на срещата на върха в Техеран сред трима президенти могат да реализират и други взаимни отстъпки. " Отговорността за пречистване на Идлиб от терористи може да бъде предоставена на Анкара, а Русия може да се съгласи Турция краткотрайно да управлява тези региони, при изискване че дронове няма да заплашват авиобазата Хмеймим, " ". Според него трите страни даже могат да основат взаимен център за разследващи интервенции и създаването на интервенции против терористи.
" Ако Турция, Русия и Иран реализиран компромис, че главната акцент на интервенциите ще бъде „ Джебхат ан-Нусра “и приказват с един глас, западните страни няма да имат различен избор, с изключение на да си затворят очите за военната акция в Идлиб. Единственото, което може да се трансформира в " алена линия " за тях е вероятното потребление на химическо оръжие и несъразмерни жертви ", сподели Кирил Семьонов пред Комерсант.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР