Москва. САЩ разполагат системи за противоракетна отбрана (ПРО) край границите

...
Москва. САЩ разполагат системи за противоракетна отбрана (ПРО) край границите
Коментари Харесай

Генералният щаб на Русия: САЩ изграждат ПРО за възможно нанасяне на ядрен удар по Русия

Москва. Съединени американски щати разполагат системи за противоракетна защита (ПРО) край границите на Русия за да получат опция за нанасяне на неочакван нуклеарен удар по съветската територия, съобщи в сряда първият заместител на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация генерал-лейтенант Виктор Познихир, предава ТАСС .
„ Разполагането на противоракетни средства по нашите граници основава мощен ударен капацитет на Съединени американски щати за допустимо нанасяне на неочакван (атакуваната страна не може да удари в отговор) ракетно-ядрен удар по Руската Федерация “, съобщи генералът на VIII Московска конференция за интернационална сигурност.
Познихир добави, че Съединени американски щати, също по този начин, се стремят за сметка на развиването на световна система за ПРО да получат опция за нанасяне на подобен безмълвен удар „ по всяка неугодна за тях страна “.
По-рано в своя отчет генералът разясни, че Вашингтон създава идея за „ достартово “ заличаване на междуконтиненталните балистични ракети на Русия, Китай и всяка страна, т.е., те би трябвало да бъдат изумени в своите шахти преди да бъдат изстреляни. Ракетите, които съумеят да започват, ще бъдат унищожавани от системите за ПРО.
Познихир предизвести страните, на чиито територии към този момент са ситуирани или ще бъдат ситуирани детайли от американската ПРО, че обектите от тази система ще станат първостепенни за заличаване. От друга страна, означи представителят на Генералния щаб, потреблението на ПРО по ракети с нуклеарни бойни глави е обвързвано със закани за дълготрайно радиоактивно замърсяване на териториите. „ При това могат да пострадат страни, които не вземат участие в реализацията на противоракетните проекти на Пентагона “, разясни той.

Мерки срещу ПРО на Съединени американски щати

Русия е подхванала съответни ограничения против световната противоракетна защита на Съединени американски щати, създавайки ракетни системи с увеличени благоприятни условия за превъзмогване на тази система – комплексите „ Сармат “ и „ Авангард “.
По думите на генерала, в изискванията на огромно разрастване по границите на Русия на отбранителни и ударни въоръжения, се постанова да се подхващат „ съответни ответни ограничения “. Той подсети, че точно такива ограничения са били изложени от президента на Русия Владимир Путин в посланията пред Федералното Събрание.
„ Към тях, преди всичко, се отнася оборудването на стратегическите настъпателни сили с перспективни ракетни системи с нараснали благоприятни условия за превъзмогване на системите за ПРО, като да вземем за пример, „ Авангард “ и „ Сармат “, заяви Познихир.
Генералът подсети думите на съветския държавен глава, че Русия не е заинтригувана в конкуренция във въоръжаването „ и приканва Съединени американски щати да се върнат на масата за договаряния за градивен разговор по проблематиката за ПРО и търсенето на взаимноприемливи решения “.

Ракетите на Русия и Китай

Съединени американски щати са създали идея за достартово прихващане и възнамеряват да унищожат междуконтиненталните балистични ракети на Русия, Китай и други страни, до момента в който те още се намират в пусковите установки, добави Познихир.
По неговите думи, Вашингтон възнамерява да сътвори галактически ешелон с ударни средства за ПРО за поразяване на балистични ракети в ранния етап на техния полет, всъщност, възраждайки концепцията за „ звездни войни “. При това, означи генералът, не се изключва опцията за потребление на тези средства за нанасяне на предпазен удар по обекти на Русия и Китай и всяка друга страна.
„ Анализът на евентуалните дейности на Съединени американски щати демонстрира, че американците имат желание да получат стратегическо предимство за сметка на реализацията на така наречен достартово прихващане, когато съвсем всички балистични ракети би трябвало да бъдат унищожени още в пусковите установки “, съобщи Познихир.
Останалите ракети, добави генералът, които съумеят да излетят след този неочакван удар, ще бъдат прихванати от системите за ПРО. Той подсети, че Съединени американски щати интензивно развиват сегмента на ПРО в Европа и по-специално, в Полша, където се основава позиция за противоракетната система с наземно базиране Aegis Ashore, а друга такава система към този момент е на бойно дежурство в Румъния. Вашингтон, също по този начин, уголемява азиатско-тихоокеанския сегмент дружно с Япония, Южна Корея и Австралия, добави генералът.

Ескадрени миноносци в Черно море

Всеки ескадрен миноносец в акваторията на Черно море може да носи на борда от 30 до 80 крилати ракети „ Томахоук “, заяви Познихир.
Генерал-лейтенантът означи, че с изключение на наземната ПРО, Вашингтон интензивно развива морския съставен елемент на тази система. За тази цел се употребяват универсалните пускови установки Мк-41, които разрешават да се употребяват освен противоракети, само че и крилати ракети с огромен обхват „ Томахоук “, за които се създават нови нуклеарни бойни елементи.
„ Дори в този момент американските кораби за ПРО (разрушители от типа Arleigh Burke, снабдени със системи Aegis) постоянно влизат в акваторията на Балтийско и Черно море и са на бойно дежурство в Японско и Южнокитайско море. При това според от разновидността на съоръжение на всеки транспортен съд за ПРО, на него може да има от 30 до 80 крилати ракети “, съобщи Познихир.
Той добави, че заявките на американската страна за основаване на нуклеарни бойни заряди с дребна мощ за ракетите „ Томахоук “ и опцията за тяхно потребление „ подтиква устрема на други страни да се снабдят с аналогично оръжие “. „ В резултат се случва разрастване на нова конкуренция във въоръжението, в това число нуклеарното. При това Съединени американски щати блокират приемането на каквито и да е начинания за предотвратяването й, както и за неразполагането на оръжия в космоса “, добави Познихир.

ТАСС отбелязва, че VIII Московска конференция за интернационална сигурност се организира от 23 до 25 април. В дневния ред са най-значимите проблеми, зараждащи при образуването на възгледите за интернационалната сигурност. Ще се организира продан на отзиви по въпросите за актуалните военни рискове и закани, в това число усъвършенстването на системите за надзор над въоръженията; участниците ще обсъдят също обстановката в Близкия Изток, Азия, Африка и Латинска Америка. Очаква се да вземат участие министрите на защитата на не по-малко от 35 страни и повече от хиляда специалисти от повече от 100 страни.

Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР