Москва предупреди, че отговорът на Русия за експулсирането на 70-те

...
Москва предупреди, че отговорът на Русия за експулсирането на 70-те
Коментари Харесай

Захарова се закани на целия ЕС заради изгонените от София дипломати

Москва предизвести, че отговорът на Русия за експулсирането на 70-те съветски дипломати от България може да се приложи към целия Европейски Съюз, заяви Агенция Франс Прес с позоваване на съветското външно министерство.

„ Политизираното решение на София да редуцира безпричинно дипломатическия ни личен състав в България сигурно няма да остане без двустранен отговор “, сподели в изказване представителят на съветското външно министерство Мария Захарова.

Захарова разяснява, че експулсирането на дипломатите от България " надалеч е надхвърлило дипломатическата процедура “, и прикани София и Европейски Съюз да „ размишляват върху правилото на взаимност, който е в основата на дипломатическите връзки “.

„ Европейски Съюз би трябвало да разбере, че недомислената поддръжка за антируски дейности от страна на обособени страни-членки слага отговорността за следствията от тях върху целия Европейски Съюз, в това число от позиция на ответни ограничения от наша страна “, добави тя.

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова обмисля закриване на посолството на Русия в България, откакто София отхвърли да анулира решението си за експулсиране на 70 съветски дипломатически чиновници.

Броят на изгонените е невиждан за България, която е член на Европейския съюз и НАТО, само че има обичайно близки връзки с Русия.

София твърди, че дипломатите са уличени в " работа против българските ползи ".

Европейски Съюз " изрази страдание за неоправданата опасност от страна на Руската федерация за спиране на дипломатическите връзки с България ", като назова мярката " непропорционална ".

Много европейски страни изгониха съветски дипломати след военната интервенция против Украйна на 24 февруари, като Москва отговоря с сходни ограничения./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР