Москва. Преди няколко години изглеждаше невероятно, че в Съвета за

...
Москва. Преди няколко години изглеждаше невероятно, че в Съвета за
Коментари Харесай

„Российская газета“: На Анкара няма да й простят

Москва. Преди няколко години изглеждаше необикновено, че в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Русия ще пази страна от НАТО, от закани на съдружниците в Алианса. Но в този момент това развиване към този момент не е изненадващо, написа съветският вестник Российская газета
Според РИА Новости, базирайки се на осведомен източник, Москва е попречи на Съвета за сигурност да одобри изказване, препоръчано от Вашингтон, в което се осъжда интервенцията на Турция " Извор на мира " против кюрдските въоръжени групировки. Освен това създателите на текста нарекоха дейностите на Анкара инвазия. В поддръжка на документа - за незабавното преустановяване на турската интервенция - се застъпваха за Германия, Франция и Англия. Русия обаче не утвърди направените оценки и изказването не беше признато.
Изглежда, че Анкара става от ден на ден се убеждава, че „ приятелите познават във война “. Турските управляващи имат по-малко илюзии за някогашните си съдружници в Северноатлантическия блок.
" Получаваме закани и от дясно и от ляво да спрем интервенцията ", удостовери турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Първо Холандия, а по-късно Германия и Франция оповестиха прекратяването на военните доставки за Анкара, до момента в който трае интервенцията. В отговор турският външен министър Мевлют Чавушоглу напомни в изявление за Deutsche Welle, че „ преди 15 години страната му сама произвеждаше едвам 20 % от стоките, нужни за военни потребности, а в този момент 70 % “.
Не е ясно дали въпросът за въвеждането на общоевропейско ембарго върху оръжия против Турция ще бъде издигнат. Недоволството от интервенцията в Европа се изяснява с високия риск Старият свят да бъде атакуван от джихадистите. Днес последователи на радикалния ислям са арестувани в кюрдските лагери в Северна Сирия. Но това не значи, че, чувствайки се предадени от груповия Запад, кюрдите няма да отстранен защитата на лагерите. Тогава терористите ще получат независимост и ще могат да обхванат в Европейския съюз, откъдето идват доста от тях.
Турция обаче има своя коз, чиито политици не се двоумят да назовават европейските институции „ безумен организъм “. Позицията на Ердоган беше подкрепена в Европа от българския министър председател Бойко Борисов, който изцяло не помни историческите обиди и прикани Брюксел да спре офанзивите против Турция.
" Брюксел е надалеч, а турската граница е близо и там има към четири милиона бежанци. Нито лагери, нито огради, нито други ограничения не могат да ги спрат, в случай че стотици хиляди хора отидат ", горчиво сподели ръководителят на българското държавно управление.
По отношение на инстинкта за самозапазване, турската интервенция против кюрдите, която има за цел да пресели към два милиона сирийски бежанци в Северна Сирия, наподобява спестовност за Европейския съюз. Той е в положение да предотврати нова миграционна рецесия, само че по някаква причина на тези дребни неща в Брюксел не се обръща внимание.

Отношението на Вашингтон към дейностите на Турция остава двусмислено. От една страна, Анкара не може безразлично да затвори очите на заканите на президента Тръмп за заличаване на турската стопанска система. И не по-малко спорни изказвания на министъра на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин, който предизвести, че глобите в Съединени американски щати, в случай че бъдат признати, " ще обиден всички хора, свързани с турските управляващи ".
В същото време ръководителят на Белия дом написа изявления в обществената мрежа „ Туитър “, които слагат под подозрение желанието му да накаже съществено Анкара. Британският Daily Telegraph напомня думите на Тръмп, че „ кюрдите не са воювали в Нормандия “ и по тази причина Америка не би трябвало да ги пази от турците. И най-лошата неточност, която Съединени американски щати направиха в историята, „ беше, че се набутаха в Близкия изток “.
Според Daily Telegraph актуалната обстановка не е плод на безумието на Тръмп, а резултат от изборни изследвания в Съединените щати. И споделят, че американските гласоподаватели - и републиканци, и демократи - са недоволни, че страната им е изгубила прекалено много кръв и пари, до момента в който безуспешно се пробва да реши международните проблеми. Нещо повече, болшинството американци през днешния ден считат военните начинания на Джордж Буш за „ неприличен неуспех “.
С началото на турската интервенция „ Източник на мира “ в интернационалните връзки това, което се случи, непрекъснатият представител на Англия при Организация на обединените нации Карън Пиърс печално разказа следното: в този момент „ съществува нападателна Русия, неотстъпчив Китай и Америка, която е затворена сама по себе си “.
Изглежда желанието на обособените европейски водачи предизвикателно да се утвърдят, като дават остри оценки на турската интервенция против кюрдите е рисковано и непоследователно начинание: без американска военна и финансова поддръжка Старият свят няма късмет да спре Анкара.
Въпреки това европейските водачи нямат храброст обществено да признаят този факт. Тръмп ясно схваща това, принуждавайки сътрудниците в Европейския съюз безрезултатно да гадаят какво ще направи Белият дом по-нататък. Ердоган обаче е наясно с това. Достатъчно е да си напомним неговото надменно изказване: „ Хей, Европейски съюз, разсъни се! Повтарям: в случай че решите да визиите нашата интервенция като инвазия, ние ще създадем тъкмо това: ще отворим вратите и 3,6 милиона души ще дойдат при Вас. “

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР