Москва поиска НАТО да излезе от България и Румъния. В

...
Москва поиска НАТО да излезе от България и Румъния. В
Коментари Харесай

Експерт по сигурността: Искането на Русия е ултимативно и е абсолютно неприемливо

Москва изиска НАТО да излезе от България и Румъния. В същото време, Нидерландия и Испания обмислят изпращане на изтребители в България, испански военен транспортен съд пътува към Черно море.Днес министър председателят Кирил Петков приказва по тематиката в Народното събрание. С позиция излезе и президентът Румен Радев, както и министърът на защитата Стефан Янев.

Темата в ефира на " По света и у нас " разяснява Йордан Божилов, ръководител на Софийския конгрес за сигурност.

Искането на Русия е сложено ултимативно и е безусловно недопустимо, тъй като нарушава правото ни на автономия при взимане на основни решения и правото ни ние да определим по какъв начин да подсигуряваме своята сигурност, изясни Божилов.

Той още един път акцентира, че настояването на Русия е ултимативно и недопустимо.

НАТО има ангажимент към своите членове да пази тяхната сигурност на 360 градуса, от тази позиция единствено натовските страни могат да решат по какъв метод най-добре да се отговори на рисковите и заканите, безапелационен е Божилов.

Напрежението е извънредно високо, струпани са доста съществено военни сили по границата на Украйна, в това число и в Беларус, само че аз въпреки всичко се надявам, че тези опити за сядане на масата на договаряния и търсене на дипломатически решение ще надделеят.

За страдание, не виждаме доближаване на двете позиции, добави специалистът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР