Москва/Киев. Военно положение ще бъде въведено само във всички погранични

...
Москва/Киев. Военно положение ще бъде въведено само във всички погранични
Коментари Харесай

ТАСС: Върховната Рада прие военно положение за 30 дни в пограничните области

Москва/Киев. Военно състояние ще бъде въведено единствено във всички погранични области на Украйна, които са в състава на морската акватория на Черно и Азовско море, оповестява ТАСС в късните часове на понеделник.
То е за период от 30 дни и стартира от 28 ноември.
За него са дали своят вот 276 депутати при нужен брой гласове от 226.
Преди гласуването е станало известно, че президентът Петро Порошенко е внесъл нов законопроект за военно състояние вместо оферти от него по-рано в понеделник. С новия документ той предлага срокът на деяние на военното състояние да се промени на 60 дни. Така той включва в него и стартовата дата за предизборната акция по президентските избори, която е 31 декември 2018-та.
Върховната Рада не е съумяла да стигне до гласуването му. След началото на вечерното парламентарно съвещание депутатите са блокирали трибуната и са обвинили президента в нарушение на процедурата за приемане на сходен тип проектозакони, както и в опит да употребява военното състояние, с цел да анулира идните президентски избори.
На този декор Порошенко е направил послание към нацията, в което ненадейно скоростно е съобщил датата на въвеждане на военното състояние, по този начин и периода на неговото деяние. Така, посоченият в квалифицираните за гласоподаване документи период от 60 дни е скъсен на 30 дни, а датата за влизането му в действие е не 28, а 26 ноември.
Преди гласуването по новия вид на законопроекта Порошенко се появил в украинския парламент и оповестил, че е направил и спомагателни ремонти - препоръчаното военното състояние да не се вкарва на цялата територия на Украйна, а единствено на някои нейни елементи.
" Проектът за закон, с който се утвърждава този декрет, планува въвеждане на военно състояние на първо място в областите, които са около съветската граница, около приднестровския сектор на украинско-молдовската граница и по крайбрежието на Черно и Азовско море ", е споделил той. Става дума за Виницка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Черниговска и Херсонска област и вътрешните води на Азовско и Черно море. Президентът е подчертал, че военното състояние може да се вкара единствено „ при положение на наземна експанзия от страна на РФ ".
Държавният глава е съобщил също, че указът не значи отвод от политическо и дипломатическо споразумяване на казуса в източните елементи на страната, не планува ограничавания на гражданските права и свободи, нито въвеждане на цензура, той не планува и оповестяване на частична или цялостна готовност
ТАСС напомня, че в неделя три кораба на Военно-морските сили (ВМС) на Украйна са нарушили в Керченския пролив настоящите правила за прекосяване от Черно в Азовско море. Корабите са арестувани, на трима военнослужещи от Военноморски сили на Украйна, получили леки пострадвания при случая, е оказана здравна помощ. Агенцията напомня, че нарушаването на държавната граница на РФ е углавно закононарушение.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР