Москва/Киев. На 7 септември Русия и Украйна взаимно освободиха и

...
Москва/Киев. На 7 септември Русия и Украйна взаимно освободиха и
Коментари Харесай

ТАСС: Обмен на задържани лица между Русия и Украйна

Москва/Киев.
На 7 септември Русия и Украйна взаимно освободиха и върнаха в родината им групи жители, които преди този момент бяха задържани или наказани в двете страни. Обмяната беше осъществена по формулата " 35 на 35 ", написа TACC

Как се случи размяната и какви проблеми породиха?

Въпреки възбраната за директна въздушна връзка сред страните, два специфични самолета излетяха сутринта от Москва и Киев, съвсем по едно и също време кацнаха на летищата Внуково и Бориспол и също синхронно, като взеха освободените жители, продължиха по противоположния курс.
Говорейки за техническите компликации, комисарят по правата на индивида в Руската федерация Татяна Москалкова съобщи, че повече от половината от жителите нямат документи за идентичност. „ Трябваше да се напише уверение за връщане и за това беше поискана информация за поданството, за регистрация “, изясни тя. Москалкова означи, че координираната работа на ведомствата - „ и Министерство на вътрешните работи посредством федералната миграционна работа, и нашите посолства, и Министерството на външните работи “ способстваха за бързото разрешаване на въпроса.
Но най-важните, съгласно Москалкова, бяха въпроси за по този начин наречения юридически статут, който трябваше да получат „ както наказаните, по този начин и от тези, за които наказателното дело към момента не е завършило “. Затова тук са създадени съответните формули. „ Тези жители, които летят до Москва, имат статут на персонално задължени жители, които са подсигурили да се явят пред следователя или пред съда в съответната страна “, сподели тя.

Същият статус, изясни Москалкова, имат и жителите на Украйна, които през днешния ден кацнаха в Киев. " Следователно държавното управление към момента не е решило въпросите по какъв начин ще приключат тези наказателни каузи. И ние разбираме, че откакто хората бъдат освободени от ареста, остава вярата делата да бъдат прекъснати. И тези хора ще получат статута на свободни жители, т.е. които са приключили тази наказателна процесуална история “, сподели тя.

Кой се завръща?

Службата на Владимир Зеленски разгласява цялостен лист на хората, завърнали се в Украйна. Сред тях бяха задържаните 24 моряци за нарушение на границата на Руската федерация по време на случая в Керченския пролив, както и Олег Сенцов, Роман Сущенко, Николай Карпюк, Павел Гриб и Станислав Клих, наказани по-рано в Русия за тероризъм и шпионаж.
Пълният лист на съветските жители, завърнали се в родината си на 7 септември, към момента не е оповестен. В момента е известно, че измежду тях е основният редактор на РИА Новости Украйна Кирил Вишински.
Според юрист Валентин Рибин, в допълнение към журналиста, измежду клиентите му попадат още съветски жители - военнослужещите Максим Одинцов и Александър Баранов, отвлечени от Крим, както и Евгений Мефедов, който за първи път е съден при безредиците в Одеса и е оневинен от съда, а по-късно още веднъж задържан по обвиняване в фракционизъм.
Известно е също по този начин, че украинската страна освободи под персонално обвързване някогашния пълководец на Противовъздушна отбрана на непризнатата Донецка национална република Владимир Цемах, който беше похитен от украинските разследващи служби и скрито изведен от републиката.
Както изясни шефът на Центъра за политическа обстановка Алексей Чеснаков, който е покрай преговорния развой, че при договарянията с Киев за замяна позицията на непризнатите републики в Донбас е взета поради. „ Освобождаването на Владимир Цемах се случи по искане на ДНР, макар мнението на прокуратурата на Холандия “, акцентира той.

Как разясняват размяната в Москва и Киев?

Кремъл приветства размяната.От своя страна говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова назова размяната доста значима стъпка. Коментарът на съветското външно министерство също изрази вяра, че обменът на арестувани лица сред Москва и Киев ще се трансформира в позитивен декор за работата на контактната група в Минск и във " нормандския формат ".
Външно министерство акцентира, че обменът е вероятен с помощта на осъществяването на споразуменията, реализирани персонално от президентите на Русия и Украйна.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски назова размяната първата стъпка към започване на действителен разговор с Русия и преустановяване на спора в Източна Украйна. Той, дружно с други представители на администрацията си, дойде персонално на летището в Киев, с цел да се срещне с жителите, които се завърнаха вкъщи.

Как реагираха в света?

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп поздрави Русия и Украйна за размяната и изрази вяра, че това ще бъде " първата гигантска стъпка към мира ".

Участниците в „ нормандския формат “ в лицето на Франция и Германия също извънредно позитивно възприеха руско-украинското съглашение.
" Това е жест, който отразява желанието на Русия и Украйна да възобновят разговора. Това ще способства за възобновяване на атмосфера на доверие сред страните в границите на договарянията в нормандския формат ", съобщи в изказване френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Според него " Франция дружно с Германия ще поддържат напъните на двете страни за реализиране на по-нататъшен съответен прогрес през идващите седмици ". Външният министър на Германия Хайко Маас също изрази вяра за прогрес във " нормандския формат ".
Положително бе оценен обменът беше и от Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, ръководителят на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли, немският канцлер Ангела Меркел и доста други.

Холандското държавно управление обаче съжалява за включването на жителя на ДНР Владимир Цемах в описите за замяна.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР