Москва. Израел няма да бъде ограничаван във военните си операции

...
Москва. Израел няма да бъде ограничаван във военните си операции
Коментари Харесай

Бенямин Нетаняху: Няма основания да се мисли, че Русия ще ограничава действията на Израел в Сирия

Москва. Израел няма да бъде лимитиран във военните си интервенции в района, съобщи министър-председателят на страната Бенямин Нетаняху в сряда, в края дневно, в който изкара повече от 10 часа в Москва в компанията на съветския президент Владимир Путин, написа израелското електронно издание The Jerusalem Post .
Докато огромна част от времето бе прекарано с Путин в гледане на военния церемониал в чест на успеха над Нацистка Германия, няколко часа минаха и в срещи – първо персонална, а по-късно и с по-големи делегации от двете страни.
В брифинг пред репортерите преди да отлети за Израел, Нетаняху посочи, че главната тематика на диалозите е била не трагичното съобщение на американския Доналд Тръмп от вторник за отдръпването от нуклеарната договорка с Иран, а по-скоро създалото се напрежение от дейностите на Иран в Сирия.
„ Исках да изясня на руснаците какви са били съображенията ни за другите интервенции (в Сирия “, съобщи водачът на Израел.
Премиерът не разкри в елементи какво е дал отговор Путин, нито дали са обсъждали вероятните доставки на модерни съветски системи за противовъздушна защита на Сирия. Но, въпреки всичко, той увери, че няма учредения да се мисли, че Русия ще ограничи свободата на деяние на Израел.
Нетаняху разкри също, че е разискал с съветския водач архива за иранската нуклеарна стратегия, който Израел направи обществено притежание предходната седмица. Екип на съветското разузнаване, съобщи той, ще пристигна в Израел през идващите няколко дни, с цел да прегледа купищата документи.
„ Представих задължението и правото на Израел да се пази от експанзията на Иран от сирийска територия “, изясни Нетаняху след срещата с Путин. „ Иранците приказват намерено за желанието си да ни нападат. Те се пробват да трансферират военни елементи и смъртоносни оръжия там, с явната цел да атакуван Израел, което е част от тяхната тактика да го унищожат “.
Нетаняху сподели, че всяка страна и сигурно Израел има правото да предприеме нужните стъпки, с цел да се защищити от експанзия.
" Тези неща бяха показани по директен и открит метод и това е значимо ", уточни той. " Тези въпроси са доста значими за сигурността на Израел когато и да е и изключително сега ".
В началото на срещата с Путин, Нетаняху, който стартира деня дружно с Путин на огромния боен церемониал на Червения площад в Москва, който означи годишнината от съветската победа над нацистка Германия, направи съпоставки сред нацистите и настоящия ирански режим.
" Трудно ми е да ви опиша дълбочината на усещанията си от тази трогателна гала във връзка на успеха над нацизма ", сподели той. " Ние в Израел не забравяме за момент великата жертва на съветския народ и Червената войска в успеха над нацисткото страшилище ".
Нито, продължи Нетаняху, говорейки на иврит, " забравяме великия урок за нуждата да се надигнем против убийствена идеология отрано. Това е необикновено, само че 73 години след Холокоста има страна в Близкия изток - Иран, която приканва за унищожаването на още шест милиона евреи ".
Разликата, продължи той, е, че през днешния ден имаме страна. Нетаняху увери, че е прави оценка високо опцията да разиска районните проблеми с Путин и опитите - както ги е нарекъл съветският президент - " за разрешаване на рецесиите и премахване на заканите по рационален и виновен метод. "
След парада, на който участва и сръбският президент Александър Вучич, тримата мъже участваха на гала по полагане на венец на гробницата на Незнайния войник в памет на бойците от Червената войска, които паднаха по време на Втората международна война без да се знае къде са заровени. На мястото се държи почетна защита и се извършиха химните на страните.
На парада Нетаняху видя свръх-модерните съветски оръжия, някои от които – по подигравка на ориста – са ситуирани в Сирия в помощ на президента Башар Асад и които могат да слагат под въпрос въздушното предимство на Израел в района.
Например, измежду системите, които бяха показани, беше системата за противоракетна защита С-400, която Москва е разположила в Сирия, с цел да отбрани силите си. Също по този начин на показ бяха „ Ярс “ – мобилна платформа за междуконтинентални нуклеарни ракети, „ Искандер – М “ - мобилна платформа за балистични ракети и „ Кинжал “ - свръхзвукови ракети, изтъквани от руснаците като " ненадминати " и които могат да ударят цели, отдалечени на 2000 км, с нуклеарни или стандартни бойни глави.
Като част от годишното събитие, Путин гледаше по какъв начин хиляди бойци минаваха около него и по какъв начин колоните от танкове минаха през през известния площад в проява на военна мощност, напомняща за парадите по време на Студената война.
Путин направи обзор на парада от естрада, изпълнена със руски военни ветерани, някои от които носеха редици медали от военни акции, затъкнати с червени рози.
" Спомняме си нещастията на двете международни войни и уроците от историята, които не ни разрешават да сме слепи ", акцентира той. " Същите остарели грозни черти се появяват дружно с нови закани: нарцисизъм, назадничавост, нападателен шовинизъм и искания за изключителност ".

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР