Москва използва шпиони, социални мрежи и руски държавни медии, за

...
Москва използва шпиони, социални мрежи и руски държавни медии, за
Коментари Харесай

Русия се е намесила в изборите на поне 9 държави, твърди доклад на американското разузнаване

Москва употребява шпиони, обществени мрежи и съветски държавни медии, с цел да подкопае публичното доверие в честността на демократичните избори по света. Нейни интервенции сред 2020 и 2022 година са взели под прицел минимум 11 избори в 9 демократични страни. Това излиза наяве от нов отчет на американското разузнаване.

То е направило оценка на заплахата по отношение на съветското въздействие, която е изпратена до повече от 100 страни в разнообразни континенти.

В отчета не се показват страните, които са били наранени от съветските дейности, само че службите признават, че такива са били засечени за изборите в Съединени американски щати през 2020 година

" Това е световно събитие. Нашата информация демонстрира, че висши съветски държавни чиновници, в това число Кремъл, виждат стойност в този тип интервенции за въздействие и ги възприемат като ефикасни ", се споделя в документа, представен от " Ройтерс ".

Неназован почитан чиновник на Държавния департамент, показва пред организацията, че триумфът на Русия в разпространяването на дезинформацията за изборите в Съединени американски щати през 2020 година и за пандемията COVID-19 я е насърчил да ускори интервенциите си за въздействие върху изборите и на други места.

" Успехът ражда още триумф и ние несъмнено виждаме изборите в Съединени американски щати като катализатор ", акцентира служителят.

Руското посолство не е коментирало данните. Те идват на фона на сериозното напрежение сред Вашингтон и Москва по отношение на войната на Москва против Украйна и редица други световни въпроси.

Докладът съставлява най-новият ход на Съединени американски щати за битка с Русия, която се пробва да " посее неустойчивост " в демократичните страни, като показва изборите като " нефункционални, а държавните управления, които ги създават, като нелегитимни ", написа в документа.

Вашингтон " признава личната си накърнимост към тази опасност ", като се отбелязва, че разследващите организации на Съединени американски щати са открили, че " съветски участници са популяризирали и засилили информация, с цел да подкопаят публичното доверие в изборите в Съединени американски щати през 2020 година "

Русия " употребява както очевидни, по този начин и скрити механизми, в това число мрежи за въздействие и пълномощни лица, ръководени " от съветските шпионски служби, се споделя в отчета.

Като образец се показва, че съветската работа за сигурност ФСБ скрито е работила за заплашване на изборни чиновници, образуване на митинги и " саботиране на гласуването в чужбина " на изборите в неназована европейска страна през 2020 година

Русия също по този начин е употребила обществени мрежи и " прокси уеб страници ", с цел да посее подозрения по отношение на честността на изборите в тези страни.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР