Москва е столицата и най-населеният град на Русия. Според преброяването

...
Москва е столицата и най-населеният град на Русия. Според преброяването
Коментари Харесай

Основан е град Москва

Москва е столицата и най-населеният град на Русия.

Според преброяването през 2010 година популацията му е 11 503 501 души., а на 1 януари 2018 година 12 506 468 души (8,51% от популацията на Руската Федерация). Той е най-големият град в Европа и пети в света и едно от главните политически, стопански, културни и научни средища на континента. С разширението на територията си на югозапад, извършено на 1 юли 2012 година, градът усилва площта си 2,5 пъти до 2562 km² (0,01% от територията на Русия), а популацията – с близо 340 хиляди души. Агломерацията на Москва с население 15,1 милиона (2012) е най-голямата в Европа. 
 Подписана е конвенцията за основаване на Европол Подписана е конвенцията за основаване на Европол
Европейска полицейска работа (съкратено Европол) е правоприлагащата организация на Европейски Съюз, чиято задача е да способства за по-голяма сигурност...

Москва се намира в централната част на Европейска Русия, в Централния федерален окръг, на двата бряга на река Москва. Административен център е на Московска област (без да влиза в нея), като има специфичен статут на индивид на Руската федерация.

Москва е политически, стопански, теоретичен и културен център на Русия, с университети и институти, както и с голям брой църкви, театри, музеи и галерии. В своята история градът е столица на поредност страни – от средновековното Московско княжество и наследилото го Руско царство до Съветския съюз. В центъра на Москва се намира Кремъл – средновековна цитадела, която през днешния ден служи за седалище на съветския федерален президент и на изпълнителната власт на страната. Кремъл е и един от няколкото обекта на международното завещание в града. Катедралата „ Свети Василий Блажени “ на Червения площад край Кремъл с елегантните си куполи е един от най-запомнящите се знаци на Москва. В региона на града се намират едни от най-високите европейски небостъргачи и внушителните високи сгради Седемте сестри, както и 540-метровата Останкинска телевизионна кула, най-високата постройка в Европа. Москва е седалището на Руската православна черква, патриархът живее в Данилов манастир, а най-голямата съветска православна черква е катедралата „ Христос Спасител “. В града има над 300 църкви. 

Руската столица е измежду най-скъпите градове в света. Москва е значим туристически център в Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР