Московската метростанция Киевски е украсена със сложни стенописи, показващи как

...
Московската метростанция Киевски е украсена със сложни стенописи, показващи как
Коментари Харесай

Руснаците трупат умора от война с нарастване на военното напрежение с Украйна

Московската метростанция Киевски е украсена със комплицирани фрески, показващи по какъв начин украинците се причисляват към Съветския съюз. Това е празник на единството. Но през днешния ден Москва и Киев се усещат по-разделени от всеки път, написа " Дойче веле ".

Наскоро представители на западното разузнаване предизвестиха, че Русия е разположила към 70 000 бойци покрай границата си с Украйна и че съветският президент Владимир Путин може да възнамерява инвазия при започване на идната година.

Пред гара Киевски пасажери и пътуващи стопират за чист въздух или за цигара. За множеството хора в съветската столица възходящото напрежение на границата се усеща като доста надалеч.

" Ние, руснаците, не желаеме война — никой не желае. Украинците са същият народ като нас, славянски народ — наши другари ", споделя млада жена, придърпвайки шала на главата си поради студа. " Но всичко се взема решение от политици от горната страна - без нас. "

През 2014 година Русия анексира Кримския полуостров от Украйна. Москва също поддържа сепаратистите, които се бият в Източна Украйна, макар че съветските управляващи отхвърлиха директно присъединяване. Повече от 14 000 души починаха в спора.

" По време на Съветския съюз всички живеехме добре дружно ", споделя по-възрастен мъж с кожена шапка и прибавя, че има беларуски и полски корени. " Тогава всичко се разпадна ".
 Британски адмирал предизвести за съветско навлизане в Украйна с мащабите на ВСВ
Британски адмирал предизвести за съветско навлизане в Украйна с мащабите на ВСВ

Путин може да приготвя атака на няколко фронта още при започване на 2022 година

Сложна история

Идеята, че украинците и руснаците са " приятелски народ " е постоянно срещана в Русия. Това прави продължаващия спор в Източна Украйна прочувствен за мнозина — и друг от други войни, водени сред етнически групи в постсъветското пространство, като неотдавнашните сражения за Нагорни Карбах да вземем за пример.

Днес най-малко 2 милиона украинци живеят в Русия и има стотици фамилни връзки сред двете народи. Много руснаци в действителност виждат Киев като родното място на съветската нация, защото днешната украинска столица е била център на Киевска Рус, средновековна федерация на славянски нации.

В есе, оповестено през юли, съветският президент Владимир Путин стигна до такава степен, че твърди, че руснаците и украинците са " един народ " - и че Западът е този, който забива чеп сред нациите.
 Русия: Западните дейности с Украйна основават риск от огромен спор в Европа
Русия: Западните дейности с Украйна основават риск от огромен спор в Европа

Отношенията със Запада не престават да се утежняват и са стигнали до сериозна точка

Червените линии на Москва

Сега Путин употребява армията си, с цел да изрази възобновената си обвързаност към Украйна - скорошното струпване на войски е второто за тази година. Много съветски анализатори настояват, че дрънкането на оръжия над Украйна се е трансформирало в тактика за Путин.

" Кремъл има вяра, че Западът изцяло пренебрегва съветските ползи, когато Русия употребява езика на дипломацията ", споделя Дмитрий Тренин, началник на Московския център Карнеги. " Изглежда, че в този момент Русия употребява военни принадлежности като средство за напредване на дипломацията ".

Настоящото струпване на войски на украинската граница и още едно по-рано тази година докара до срещи на Путин с американския президент Джо Байдън. След двустранна среща на върха през юни тази седмица съветският президент беседва със своя американски сътрудник посредством предпазена видеосреща.

Путин настоя, че присъединението на Украйна към военния алианс на НАТО ще премине " алена линия " за Русия и той изисква гаранции, че НАТО няма да се разшири по-нататък на изток - в това число посредством даване на участие на Украйна.

Както Тренин от Карнеги, по този начин и политическият анализатор Константин Калачов настояват, че съветският президент вижда НАТО като действителна опасност - изключително с неотдавнашните военни учения на НАТО и Съединени американски щати в Черно море покрай анексирания Кримски полуостров, който Русия счита за своя територия.

" Путин желае две неща: непоклатимост и суверенитет ", споделя Калачов, обяснявайки, че вижда НАТО като опасност и за двете.
 Британия търси проява на единение в Г-7 против Русия поради Украйна
Британия търси проява на единение в Г-7 против Русия поради Украйна

Русия е изправена пред последици при навлизане и експанзия и ще е стратегическа неточност

Нов Крим?

Но военните придвижвания на Русия покрай Украйна също са ориентирани към вътрешната аудитория, съгласно политическия анализатор и някогашен създател на речи на Путин Абас Галямов. В последна сметка анексирането на Кримския полуостров през 2014 година докара до голям скок в известността на Владимир Путин (88% по това време). Галямов споделя, че актуалната обстановка демонстрира, че Путин не желае поддръжниците му да мислят, че той " не е този, който беше " или да демонстрира уязвимост по отношение на Украйна.

Но анализаторът не счита, че пълномащабната инвазия в прилежаща Украйна би била известен ход вкъщи.

" Руснаците към този момент знаят, че интернационалните победи освен водят до възприятие за национална горделивост, само че също по този начин са последвани от репресии вкъщи и падащ стандарт на живот ". Превземането на Крим преди шест години изолира Русия в интернационален проект, което докара до наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз и напрегнати връзки със Запада.

Стабилност и суверенитет

Степан Гончаров, социолог от Левада център, самостоятелна социологическа организация, твърди, че за множеството руснаци, последните няколко години към този момент са ги предиздвикали да се усещат като че ли живеят в " положение на война ".

" Това възприятие за непрекъснато напрежение стартира да тежи върху хората. Преди тематиката за войната бе нещо ново, връщаше възприятието за принадлежност към империя, част от мощна, велика нация ", разяснява Гончаров за спора в Украйна и присъединяване на Русия във войната в Сирия.

" Сега хората биха предпочели да живеят в по-малко интернационално амбициозна страна, която е по-щедра към своите жители, по-стабилна, предсказуема и стопански заможна страна ".
 Нобеловият лауреат Муратов: За Кремъл войната с Украйна е действителна опция
Нобеловият лауреат Муратов: За Кремъл войната с Украйна е действителна опция

Активно се стартира тази концепция...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР