Мощно рентгеново изригване от високия клас М5,6 е регистрирано на

...
Мощно рентгеново изригване от високия клас М5,6 е регистрирано на
Коментари Харесай

Магнитни бури една след друга връхлитат Земята

Мощно рентгеново изригване от високия клас М5,6 е записано на Слънцето на 24 август, траяло 9 минути, оповестява съветската Хелиофизична работа, представена от РИА Новости.

Руските учени оповестяват също, че през настоящата седмица на нашата планета ще дойдат няколко магнитни стихии. Първата от тях към този момент е почнала на 23 август в 10:00 часа сутринта, още една се чака през днешния ден, 25 август, след изригване на нашето величие, записано на 22 август.

Според данните на съветските физици от 21 до 23 август на Слънцето са закрепени пет изригвания от клас М и 20 изригвания от клас С.

Сред тях на 22 август е закрепено изригване от клас М1.2/2B с дълготрайност 20 минути, което е съпровождано от изблик на радиолъчение от II и IV спектрален вид и изхвърляне на коронална маса (V = 675 км/сек), ориентирани в посока към Земята. Учените са фиксирали на 22 август още едно изригване от клас М3.5/1B.

Според прогнозите през днешния ден на Слънцето се чака умерена интензивност, само че в това време има възможност от изригвания от най-високия Х клас, в това число протонни.

В взаимозависимост от мощността на рентгеновото лъчение слънчевите изригвания се разделят на пет класа: A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответсва на мощ на лъчение 10 нановата на квадратен метър на орбитата на Земята. При прекосяване към идната писмен знак мощността нараства 10 пъти. Мощни изригвания, при избрани условия, могат да доведат до магнитни стихии на Земята. Едно от тези условия е изригването да е ориентирано към нашата планета.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР