Мощен скандал е разтърсил Военното министерство часове преди номинираният за

...
Мощен скандал е разтърсил Военното министерство часове преди номинираният за
Коментари Харесай

Тодор Тагарев бесен: Скандал разтресе МО заради обществени поръчки в 12 без 5

Мощен скандал е раздрусал Военното министерство часове преди номинираният за длъжностен министър председател Димитър Главчев да показа кабинета си пред президента Румен Радев и представители на парламентарните политически сили. Коридорите на ведомството кънтели от крясъците на министъра в оставка Тодор Тагарев и непрекъснатия секретар на МО Антон Ластарджиев, настояват източници на „ Уикенд ”.

Двамата се хванали за гушите и се надвиквали поради безапелационния отвод на Ластарджиев незабавно да пусне публични поръчки, свързани с дейностите на ведомството, два дни преди Тагарев да освободи поста поради предварителните парламентарни избори.

Това оповестиха стъписани от бурната кавга и трясъкът на порти, огласящи цялото министерство. Както стана ясно, на място на Тагарев в държавното управление на Главчев ще застъпи досегашният зам.-министър о.р. ген. Атанас Запрянов, най-малкото тъй като предшественикът му е недопустим за множеството партии в Народното събрание.

Тагарев обаче очевидно е решил да се възползва от последните часове на поста си, с цел да пусне публични поръчки към избрани компании, на което Ластарджиев остро се противопоставил. Несвикнал да му се опонира, министърът в оставка намерено заплашил Ластарджиев, че обществено ще го упрекна в тесни връзки с шефа на военната прокуратура Адалберт Живков, чието уволняване бе поискано от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

Живков бе посочен като един от листата на ексвътрешния министър Бойко Рашков, който не е заявил притежавани от него парцели и пари в чужбина. Той стана известен и с това, че се появи на мястото на злокобната злополука, породена от Георги Семерджиев в края на 2022 година на столичния бул. „ Черни връх ”, лишила живота на две млади дами. Живков има дисциплинарно наказване, наложено от Висш съдебен съвет през 2015 година, само че през 2016 година е възобновен като прокурор, а в края на 2020 година единомислещо е определен от правосъдното държавно управление за началник на Софийска окръжновоенна прокуратура освен това като единствен кандидат за поста. Оттогава самият Живков предлага на Висш съдебен съвет обвинители от тази прокуратура за санкции.

Ластарджиев обаче въобще не се трогнал от заканите на Тагарев и декларирал, че няма да отстъпи пред натиска му да пуска публични поръчки през последните часове от мандата му. Служителите във ведомството останали извънредно озадачени от шумната кавга, защото в края на предходната година Тагарев награди Ластарджиев с възпоменателен орден „ Васил Левски – 150 години величие ” по случай Деня на будителите за висок професионализъм и принос в развиването и усъвършенстването на военнообразователната система.

Явно със скоропостижното привършване на мандата на Тагарев са завършили и топлите връзки посред им.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: Тодор Тагарев МО обществена поръчка скандал 12 без 5 о.р. ген. Атанас Запрянов НС
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР