Мошениците са започнали да практикуват нов метод за изнудване чрез

...
Мошениците са започнали да практикуват нов метод за изнудване чрез
Коментари Харесай

Измамниците използват AI, за да изнудват с помощта на фалшиви гласови съобщения

Мошениците са почнали да практикуват нов способ за изнудване посредством обществените мрежи и месинджърите, употребявайки изкуствения разсъдък за основаване на подправени гласови известия. След като получат достъп до акаунта на потребителя, те изпращат подправени гласови известия до неговите другари и до всички чатове, в които той е член, с искане за парични преводи.

В същото време измамниците не се лимитират единствено до основаването на подправени гласови известия благодарение на AI: те също употребяват фотоси на банкови карти, като показват върху тях името и семейството на притежателя на откраднатия акаунт. Това се прави, с цел да се даде спомагателна меродавност на техните претенции за превод на пари. Така един от потребителите на обществената мрежа ВКонтакте загуби 200 000 рубли, а различен — 3000 рубли.

Важно е да се означи, че в някои случаи нападателите употребяват и данни от паспорта на потребителя на откраднатия акаунт, която се разграничава от информацията в обществените му мрежи, а главната цел е в допълнение да се усложни разкриването на измамата. Това демонстрира високата степен на трудност и обмисляне на сходни офанзиви.

Представители на VKontakte подчертаха, че на тяхната платформа няма такива всеобщи лъжливи схеми. За да се бори с сходни закани, компанията употребява системи за сигурност, в това число и автоматизирани, основани на AI, принадлежности, които могат бързо да реагират на потребителските поръчки.

Според Евгений Егоров, водещ експерт в отдела за отбрана на цифровите опасности в F.A.C.C.T., хакването на сметки в Telegram или WhatsApp най-често става посредством фишинг-атаки, в това число и потреблението на подправено гласоподаване. След като откраднат акаунт, измамниците изтеглят непокътнатите от потребителя гласови известия и употребяват AI, с цел да основат подправени аудио-записи с мечтаното наличие.

Диана Селехина, специалист в центъра за мониторинг на външните цифрови рискове Solar AURA, заяви за доста нарастване на случаите на измами в Telegram, свързани с кражба на сметки. Тя добави, че през последните 30 дни са разпознати повече от 500 нови имена на домейни, които са сходни на името на месинджъра, което демонстрира, че измамниците стават все по-активни.

Селехина отбелязва, че в Telegram, наред с подправеното гласоподаване и схемите за Premium-абонамент, интензивно се популяризират и други лъжливи способи. Общият детайл на всички тези схеми е условието потребителите да вкарат своя телефонен номер и SMS-код, които по-късно се употребяват за приемане на неоторизирания достъп до сметките. Напоследък специалистите записаха засилено потребление на дийпфейк в Telegram, постоянно съчетано с подправени гласови известия.

Тази обстановка изисква нараснало внимание от страна на потребителите на обществените мрежи и месинджърите. Важно е да бъдете бдителни и сериозни към всевъзможни претенции за превод на средства, в това число и от хора, които познавате. Развитието на AI отваря нови хоризонти освен за позитивните нововъведения, само че и за лъжливите схеми. Всичко това акцентира смисъла на информираността и предпазливостта в цифровия свят.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР