Морският лед, който покрива океана около Антарктида, достигна рекордно ниски

...
Морският лед, който покрива океана около Антарктида, достигна рекордно ниски
Коментари Харесай

Рекордно намаляват ледовете в Антарктика

Морският лед, който покрива океана към Антарктида, доближи рекордно ниски равнища тази зима , заяви в понеделник Националният център за данни за сняг и лед (NSIDC) на Съединени американски щати, което ускори опасенията на учените, че въздействието от изменението на климата на Южния полюс се ускорява, предава Ройтерс.

Изследователите предизвестяват, че смяната може да има тежки последствия за животни като пингвините, които се развъждат и отглеждат дребните си върху морския лед. Топенето в същото време форсира световното стопляне, като понижава отразяването на слънчева светлина от Земята.

Площта на морския лед в Антарктика доближи своя връх тази година на 10 септември, когато покри 16,96 милиона квадратни километра, най-ниският зимен най-много от началото на сателитните записи през 1979 година , обявиха учените от NSIDC. Това е с към един милион квадратни километра по-малко лед от предходния зимен антирекорд, подложен през 1986 година

" Това не е просто рекордна година, това е рискова рекордна година ", сподели старшият академик на NSIDC Уолт Майер.

В изказването на NSIDC се споделя, че данните са предварителни и престои правенето на цялостен разбор, който ще бъде оповестен идващия месец.

Сезоните са обърнати в Южното полукълбо, като морският лед нормално доближава своя връх към септември в края на зимата и по-късно се топи до най-ниската си точка през февруари или март, когато идва антарктическото лято.

Площта на летния антарктически лед също доближи рекордно ниско равнище през февруари , надминавайки предходната граница, сложена през 2022 година
 Векове са нужни да се възвърне ледът в Антарктика, сочи изследване
Векове са нужни да се възвърне ледът в Антарктика, сочи изследване

Тази година е разтопен лед колкото 10 пъти от площта на Нова Зеландия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР