Морските свинчета са сред най-обичаните домашни животни. В природата те

...
Морските свинчета са сред най-обичаните домашни животни. В природата те
Коментари Харесай

Основни съвети при отглеждането на морско свинче у дома

Морските свинчета са измежду най-обичаните домашни животни. В природата те живеят на групи, тъй че е добре да отглеждате най-малко две животинки в едно общо пространство.

Когато избирате морските свинчета, има изискване. Ако желаете мъжки животинки, дано те са братя от едно и също свърталище. Съвместното развъждане на мъжки и женски морски свинчета не се предлага. Причината е, че сходно на други гризачи, морските свинчета се развъждат доста бързо.

Още преди да се сдобиете с морски свинчета, би трябвало да помислите къде ще ги гледате. Тези животинки се нуждаят от задоволително витално пространство, тъй че е добре да вземете колкото се може по-голяма клетка. Тя наложително би трябвало да има дъно и да не е от тел – това би разранило крайниците им.

Стъклените аквариуми са извънредно несъответствуващи за развъждане на морските свинчета заради неприятната вентилация. Температурата в помещението, където се гледат, би трябвало да е непрекъсната. Екстремните промени на амплитудите са противопоказни – животинките са податливи на топлинен удар. Перфектни са амплитудите сред 17 до 27 градуса.

Дъното на клетката би трябвало да се постеле с дървени стърготини, трева или сено. Забранени са кедър и бор, тъй като са рискови за домашния любим. Ако сте упорити, може да научите морското свинче да върви до тоалетна в съд с пясък, само че несъмнено няма да ви е елементарно.

Освен настилка, в клетката е добре да осигурите и играчки. Картонени тръби и празни кутийки ще свършат работа. Празни саксии за цветя, тухли или камъни – също. Морските свинчета обичат да се крият, катерят.

 Морски свинчета

Задължителна в клетката е още къщичката за морски свинчета. В нея животинките си почиват и спят.

Клетката се почиства всеки ден от храна на морското свинче и изпражнения. Веднъж седмично се прави цялостно разчистване, при което се подменя постелката на клетката, а ваничката се измива с топла вода. Преди да се постави новата постеля, ваничката би трябвало да е суха.

Зъбите на морските свинчета непрекъснато порастват. За да има какво да дъвчат, в клетката се слагат клончета или нететирано с препарати дърво. В множеството случаи цялостното заличаване а зъбките е невероятно и се постанова от време на време да посещавате ветеринар, който да ги подрязва.

За да се усеща удобно домашният ви любим, той преди всичко би трябвало да свикне с вас. Често го вземайте в ръце, като с едната ръка го държите изпод, а с другата – от горната страна. В началото е допустимо морското свинче да трепери от боязън. От време на време им давайте лакомства, с цел да свикнат с вас по-бързо.

След като свикне и не се плаши от вас, пускайте любимеца си да се разхожда из стаята. Всекидневната физическа интензивност отвън клетката е наложителна за животинката. Внимавайте – постоянно наблюдавайте животното, когато е отвън клетката си, тъй като дъвче всичко, което види - в това число и електрически кабели и проводници. Същевременно не ги тресирайте и тормозете, тъй като морските свинчета хапят, в случай че са доста изплашени.

 Грижи за морското свинче

Козината на морското свинче изисква периодическа грижа. Тя би трябвало да се сресва постоянно и да се къпе, когато се постанова. Дългокосместите морски свинчета изискват всекидневно ресане. Така козината няма да се заплита и ще е лъскава и красива. В някои случаи се постанова и подкастряне на морското свинче.

Прочете още с какво се хранят морските свинчета и за какви неточности при развъждане на морско свинче да внимавате.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР