Морковите се отличават с куп полезни свойства - от регулиране

...
Морковите се отличават с куп полезни свойства - от регулиране
Коментари Харесай

Ядем морковите грешно - ето как е правилно

Морковите се отличават с куп потребни свойства - от контролиране на храносмилателната активност до възстановяване на зрението. Но с цел да извлечем всички тези изгоди от тях, е значимо да ги консумираме по верния метод.
Добре знае се, че те са богати на каротеноиди, по-специално на бета-каротин и това ги дефинира като една от най-хубавите противоракови храни. Освен като антиоксидант, те работят и като имуностимулант. Бета-каротинът има и антианемични свойства поради способността си да усилва броя на алените кръвни кафези.
 Ето по кое време морковите са най-полезни за очите Ето по кое време морковите са най-полезни за очите
Със сигурност доста пъти сте чували, че морковите са съвсем най-полезният артикул за здравето на очите. Но в действителност ли е по този начин? Помага ли...

Като цяло сме склонни да мислим, че доста зеленчуци, в това число и морковите, би трябвало да се употребяват сурови, за се избегне загубата на витамини. Но в тази ситуация, това е верният метод за опазване само на витамин С в морковите, който елементарно се унищожава под въздействието на топлота.
За разлика от него, бета-каротинът не е сензитивен към топлота. Това хранително вещество не се унищожава при готвене.
Кулинарната обработка на морковите води до омекване на клетъчните стени на каротеноидите, което улеснява доста храносмилателната ни система при усвояването на скъпия бета-каротин.
 Рецепта: Корейски моркови за зимата Рецепта: Корейски моркови за зимата
Здравословен зарзават като морковите се среща в доста предписания. Обикновено те се употребяват като дребна добавка към ястия, прибавят се в прочие..
По принцип даже късата топлинна обработка разгражда каротеноидите до форма, която се приема и усвоява от организма ни безпроблемно. Но никога не преварявайте морковите. Те би трябвало да запазят хрупкавостта си.
Друг потребен „ трик “ за асимилиране на още по-голямо количество бета-каротин е подправянето на морковите с мазнини (масло, олио, зехтин). Те усилват бионаличността на каротин и са способни даже да утроят способността на тялото ни да го усвоява.
Не правете грешката да оставите готовите моркови на стайна температура за прекомерно дълъг интервал (повече от 5-6 часа), тъй като това води до окисление на витамините в тях.
И най-после съвет от нас за оптимално асимилиране на потребните субстанции, съдържащи се в морковите - откакто ги сварите, поръсете ги със сусам, млян чесън, прясна мента, зехтин екстра върджин, ябълков оцет и малко сол. Добър вкус!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР