Мораториумът на цената на тока, от икономическа гледна точка, изглежда

...
Мораториумът на цената на тока, от икономическа гледна точка, изглежда
Коментари Харесай

Ирена Тодорова: Времето за непопулярните решения е в началото на мандата

Мораториумът на цената на тока, от икономическа позиция, наподобява е неприятна мярка, от политическа е печелене на време, безапелационен е политологът
Гл. ас. доктор Ирена Тодорова, политолог и преподавател в НБУ, в изявление за Tribune.bg
Г-жо Тодорова, по какъв начин бихте коментирали заема на доверие в новата власт на фона на рецесиите в енергетиката и опазването на здравето? Ще оправдаят ли огромните упования на обществото ръководещите, наблюдавайки първите им стъпки, които въобще не са постоянни?
Рано е да се предвижда, само че несъмнено всичко зависи от успешнто преодоляване на обществената и здравната рецесия. Сигналите, които излъчва държавното управление не са безапелационни. Комуникацията по редица значими въпроси стои нерешително, първите разграничителни линии в ръководещата коалиция стартират да личат. Примери на този стадий могат да бъдат от една страна – външнополитическите тематики, отношението към НАТО и разполгането на натовски бази и позицията ни по отношение на Северна Македония, от друга откровените несъгласия по коронавирус ограниченията и въвеждането на зеления документ като наложителен за вход в постройката на Народното събрание.

Обикновено непопулярните ограничения се вършат, когато държавното управление се употребява с най-високо доверие, а точно при започване на неговия мандат. Настоящият кабинет обаче отсрочва сложните въпроси във времето, като неизбежното повишение на цената на тока, като взима съгласно мен, противоречиви решения – мораториумът да вземем за пример. Липсата на решителност в политиката, постоянно води до разколебаване на доверието, изпълнителната власт би трябвало да е подготвена да ръководи и в условия на гражданско неодобрение, уви това ще се случи при всички положения.

Цените на тока и природния газ без съмнение унищожават бизнеса, какви ограничения би трябвало да подхващат ръководещите, с цел да овладеят обстановката?

Те към този момент ги започнаха. Друг е въпросът, че бизнесът не излежда задоволен от компенсиращите ограничения. Компенсирането на част от разноските, предизвикани от повишаването на тока и природния газ е добра стъпка, само че е краткосрочна. Ситуацията е динамична, нужен е сериозен разбор. Възможно е пролетта цените да паднат и обстановката да се успокои. Трябва да се търсят дълготрайни решения през „ зелената договорка “ и проекта за възобновяване.

Как бихте коментирали мораториума на цените за потребителите? Експертите предвиждат до месеци този ход, който беше подхванат, да се върне като бумеранг и цените да скочат фрапантно.

Мораториумът, от икономическа позиция, наподобява е неприятна мярка, от политическа е печелене на време. Очевидно има напрежение сред новата власт и КЕВР. Премиерът изрично съобщи, че няма доверие на КЕВР и още по-малко има вяра, че повишаването на газа с 30% се движи от естествения темп на пазара. Явно седи усешането за изкуствено основана рецесия, която да провокира събития сходни на тези от 2013 година, при които под натиска на „ улицата “ падна първият кабинет на Борисов. Каквато и да е повода обаче за това непопулярно решение, вредите от него ще бъдат огромни, както за жителите, по този начин и за ръководещите.

Навлизаме в новата вълна на коронавирус пандемията, за жалост тръгваме от доста висока стартова численост болни, математикът проф. Николай Витанов предвижда нещо ужасно да се случи другия вторник в това отношение, какво смятате по този въпрос, би трябвало ли да се пристъпи към по-сериозни ограничения?

Вече повече от половин година сме очевидци на противоречива политика по този въпрос. Единственият метод да овладеем обстановката е всеобщата имунизация. Пълни ограничавания за неимунизираните и прецизен надзор при съблюдаване на ограниченията. Макрон, сподели, че ще направи всичко допустимо да „ вгорчи живота “ на неимунизираните, нещо сходно би трябвало да се случи и тук. Не можем повече да се движим по инерция, пък каквото стане. Умират извънредно доста хора, поради неналичието на безапелационна позиция по ръководство на тази злокобна пандемия.

На фона на това ръководещите се радват на условен медиен комфорт, всички тези проблеми в страната даже не са първи вести в централните излъчвания. Къде е будната гражданска и журналистическа съвест?

Това сме го виждали при всички държавни управления. Отдавна сме позволили наложителните салда сред управляващите да бъдат нарушени, в това число и тези с четвъртата власт, с други думи зависимостите са прекомерно огромни – и „ будната гражданска съвест “ и тази на публицистите наподобява е в изчаквателна позиция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР