Мораториум върху цените на тока, водата и парното. Парламентът гласува

...
Мораториум върху цените на тока, водата и парното. Парламентът гласува
Коментари Харесай

Хаос с поскъпването на тока и парното

Мораториум върху цените на тока, водата и парното. Парламентът гласоподава решението със задна дата от 1 януари тази година - тъкмо в деня, в който енергийният регулатор обществено разиска повишаването от Нова година.

От държавното управление обаче оповестиха, че замразяването на цените е неточност и че ще бъде прегласувано. Създадената през днешния ден краткотрайна енергийна комисия се събра незабавно, с цел да поправи недоразумението и реши мораториумът да се върне на следващия ден за ново разглеждане в залата.

По-рано денем, без да знае за първото решение, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разиска повишаването на парното, а откакто разбра за мораториума, отсрочи разглеждането на тока.

Денят в Народно събрание стартира с предложение за основаване на комисия за енергийната рецесия, когато ГЕРБ направиха неочакван ход.

„ Народното събрание постанова мораториум върху цената на електрическата енергия, водата и парното. Цените остават такива, каквито ще бъдат към 1 януари 2022 година “, съобщи Десислава Атанасова от трибуната.

Също толкоз изненадващо, болшинството поддържа опозицията и по този начин 186 народни представители замразиха цените. „ За “ гласоподаваха всички с изключение на Движение за права и свободи. Те оповестиха, че за тях решението е незаконно.

„ Подложиха ви динената кора и вие се подхлъзнахте. Направихте най-големия популизъм, ще фалирате всички частни сдружения, които придвижват електрическа енергия “, съобщи Рамадан Аталай.

И кабинетът установи, че решението е необичайно.

„ Трябва да уточним, че в действителност бе мотив и плод на едно смислово несъгласие в предлагането, отправено в Народно събрание. Комисията ще има задача да преразгледа и да изготви отчет за това дали това решение не би трябвало да бъде прегласувано “, съобщи ръководителят на кабинета на премиера Лена Бориславова.

Тя добави, че се обмисля краткотрайно ограничение на пълномощията на енергийния регулатор или промени в закона за енергетиката в границите на 3 месеца. Дискусията обаче ще се води във краткотрайната енергийна комисия.

„ Комисия за енергийна рецесия и справяне с нея. Това е писано на „ Google транслейт “ или от някой, който не може да написа верни фрази. Ще се окаже, че тя не знае какво прави и за какво се е събрала “, съобщи Тома Биков от ГЕРБ.

Атанас Михнев от „ Продължаваме промяната “ отговори: „ Изненадан съм, че няма рецесия, щом отново се желае повдигане на цените на тока. В първия ден на кабинета желаят повдигане на тока. Трябва да се откри какво се случва и да запазим българите от енергийната рецесия. “

Решението беше подкрепено от съдружните сътрудници на Политическа партия. „ Ситуацията с цената на тока е извънредно сериозна. Хубаво е да намерим съответно решение. Точно по тази причина е основана тази комисия “, уточни съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов и позволи мораториум върху цените.

„ Възраждане “ също се разгласи „ за “, а Движение за права и свободи се разгласи " против " комисията.

„ Старо парламентарно факсимиле е, че в случай че искаш да отложиш решаването на един въпрос - създай комисия. Целта е да се трансферира отговорност на Народното събрание “, уточни Хасан Адемов.

Всички си даваме сметка, че нарастване за битовите консуматори от 1 януари е тежък удар за семействата “, това сподели пред публицисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова.

За ръководител на новата комисия по енергийната рецесия беше определен Радослав Рибарски, тя ще работи един месец.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР